Hrvatski olimpijski dan obilježen veselo i razigrano u Međimurju

Tradicija obilježavanja Hrvatskog olimpijskog dana, 10. rujna, u Međimurju nastavljena je i u 2022. Ove godine Hrvatski olimpijski dan pada na subotu pa su Zajednica sportskih udruga Čakovca i Zajednica športskih udruga i saveza Međimurske županije pozvali na obilježavanje dana u petak 9. rujna, a na poziv su se odazvale brojne predškolske i školske ustanove diljem Međimurja.

U čakovečkom Perivoju Zrinski su obje sportske zajednice u suradnji s Gimnastičkim klubom Marijan Zadravec Macan iz Čakovca  za čakovečke vrtićarce organizirali „Orijentacijsko kretanje po Perivoju Zrinski sa zadacima“. Više od 200-tinjak mališana iz vrtića Cipelica, Cvrčak i Prugi posjetilo je šest punktova u čakovečkom parku. Od 10 do 11,30 sati na svakom punktu, koji je bio obilježen zastavom Hrvatskog olimpijskog odbora, mališani su dobili pečat na karticu, ali i jednostavne zadatke koje su morali obaviti. „Nisu to bile preteški zadaci, već kratki motivirajući.  Morali su skakati u zrak, trčati na mjestu, stajati na jednoj nozi i slično“ izjavila je Marija Jurak Bošnjak, trenerica u GK Marijan Zadravec Macan i dodala kako su osim toga svi vrtićarci morali doći pješke do Perivoja i onda još napraviti krugo oko starog grada. „Svi oni koji su posjetili svih šest punktova dobili su flašicu vode i zdravi zalogaj – domaću, međimursku jabuku“ poručila je.

Podršku obilježavanju dana dao je i osobno naš najbolji sportaš Filip Ude koji je marljivim vježbačima djelio pečate.

U obilježavanje se uključio i Dječji vrtić Fijolica u Prelogu, ali po prvi put izvan svog objekta.

Ove godine u suradnji sa županijskom sportskom zajednicom napravljen je veliki događaj na središnjem preloškom Trgu Slobode na kojem je tjelovježbu predvodio Vlado Belić. Ravnateljica vrtića Kristina Posavec kazala je kako se Hrvatski olimpijski dan obilježava svake godine, ali ovog je puta napravljen iskorak. „Želimo poslati jasniju poruku da su za zdrav način života najbitniji mir, tolerancija, zajedništvo i bavljenje sportskom aktivnošću. Zahvaljujemo se Zajednici sportskih udruga i saveza Međimurske županije što su nam osigurali sportskog trenera, majice za djelatnike, bočice za mališane. Radost djeteta na sudjelovanju u ovakvim aktivnostima je od neprocjenjive važnosti“ smatra Posavec. U Prelogu je među brojnim uzvanicima bio i predsjednik krovne županijske sportske organizacije Mato Kljajić. Kazao je kako događaj potvrđuje da Međimurje živi sportski, a za vrtić FIjolica je izjavio kako se vidi dobar rad po pitanju sporta. „To potvrđuju rezultati koji se ostvaraju na Olimpijskom festivalu dječjih vrtića, ali sport je puno više od osvajanja prvih mjesta. To je dobra priprema za život jer nas uči radu, surađivanju, disciplini te nas priprema na poraz i pobjedu“ poručio je Kljaić dodavši kako je najvažniji segment bavljenja sportom zdravlje, i fizičko i psihičko.

Za sve one koji nisu mogli sudjelovati u obilježavanju dana u Perivoju Zrinski ili na trgu u Prelogu, napravljen je interaktivni video koji je poslan na adrese svih vrtića u Međimurju. U njemu je naš olimpijac Filip Ude napravio opće pripremne vježbe namijenjen najmlađima. Osim u predškolskim ustanovama Hrvatski olimpijski dan obilježava se i u osnovnim školama. Neke škole planiraju dan obilježiti sljedeći tjedan tako da će hrvatski olimpijski duh biti prikazan i u sljedećim danima. Element koji povezuje sve sudionike Hrvatskog olimpijskog dana je bijela majica. Bijela boja na simboličan način predstavlja prijateljstvo među ljudima, kao što to čini zastava prijateljstva – olimpijska zastava na kojoj pet isprepletenih krugova na bijeloj pozadini povezuje cijelo čovječanstvo. Cilj obilježavanja dana je  razvijanje svijesti o ulozi sporta u društvu, masovnije uključivanje građana u sportske aktivnosti, podizanje svijesti o važnosti redovitog bavljenja tjelesnim aktivnostima i edukacija mladih o olimpijskom pokretu i njegovom značaju.

Tomica Jakopec

ŠENKOVEC