Hrvatska opravdala dobivanje Kongresa Europske gimnastičke federacije

Split će od 1. i 2. prosinca biti domaćin izbornog Kongresa Europske gimnastičke federacije UEG, a kako je na danas (29. Studenoga) održanoj konferenciji za medije rekao predsjednik UEG-a Georges Guelzec Hrvatska je u potpunosti opravdala ukazano povjerenje.

Hrvatska je ovaj kongres dobila u konkurenciji Azerbajdžana, Švicarske i Islanda i već sada po viđenom i prezentiranom u Splitu mogu reći kako se dodjeljivanje domaćinstva vašoj zemlji pokazalo kao pravi potez- izjavio je Guelzec novinarima. Kazao je kako UEG prepoznaje Hrvatski gimnastički savez kao dobrog partnera te je istaknuo kako se radio o jednom izrazito dinamičnom savezu koji postiže zavidne natjecateljske, ali i organizacijske rezultate. Dodao je i kako po prvi put na izbornom kongresu, koji se održava svake četiri godine, sudjeluje svih 50 zemalja članica UEG-e koje predstavlja 250 delegata. Ujedno je pohvalio hotel Le Meridian Lav u kojem se održava kongres, kao i brojne volontere koji svojim radom postižu visoku organizacijsku razinu.

Predsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza čakovčanac Stevo Tkalčec govoreći o razlogu zašto će kongres biti održan u Splitu rekao je da tu postoji jedan uspješan gimnastički klub koji je imao svoje predstavnike na trima uzastopnim Olimpijskim igrama te se već dokazao u organizaciji brojnih evenata.
-Kongres u Splitu sigurno će pomoći i pri kandidaturi Hrvatske za domaćinstvo Europskog prvenstva u gimnastici 2021. Ako ćemo tada, kao i sada imati podršku Vlade, Središnjeg ureda za sport, HOO-a i Ministarstva turizma onda će naša kandidatura imati šanse- poručio je predsjednik HGS-a dodavši kako će devetogodišnje održavanje Svjetskog kupa u Osijeku, sigurno pomoći. Odgovarajući na novinarsko pitanje o mogućem gradu domaćinu 2021. Tkalčec je rekao kako prvo treba vidjeti tko sve ispunjava stroge infrastrukturne uvjete UEG-a, a nakon toga govoriti o gradu domaćinu

.

Na kongresu  će se između dvojice kandidata; Slovenca Edvarda Kolara i Azerbajdžanca Farida Gayibova birati novi predsjednik Europske gimnastičke federacije. Uz njih birat će se i troje podpredsjednika te sedam članova Izvršnog odbora, kao i predsjednici i članovi Tehničkog odbora UEG-e za mušku i za žensku sportsku gimnastiku, za ritmičku gimnastiku, za trampolin, za gimnastiku za sve, za akrobatsku gimnastiku, za aerobik gimnastiku, za tema gym kao i za nadzorni odbor te za sud časti.

Od naših član Tehničkog odbora muške sportske gimnastike UEG-a Mario Vukoja, kandidat je za to mjesto i u sljedećem četverogodišnjem mandatu.

(Miljenko Dovečer, foto : HGS)