HGSS za sportske novinare Međimurja održao predavanje na Ravnoj Gori

Ravna Gora, popularna planinarska destinacija sjevernog dijela Hrvatske minulog petka (1. lipnja) “ugostila” je članove Sekcije sportskih novinara Međimurja. Izlet, za kojeg u Sekciji kažu kako će postati tradicionalni, bio je nastavak aktivnosti koje Sekcija provodi s ciljem dodatnog educiranja sportskih novinara, ali i jačanjem prijateljstva i zajedništva između medijskih djelatnika koji prate sportska zbivanja u najsjevernijoj hrvatskoj županiji. Pješačenje članova Sekcije prema vrhu predvodili su članovi Hrvatske gorske službe spašavanja Stanice Čakovec. Osim što su sportske novinare sproveli do 680 metara visokog vrha, u tamošnjem planinarskom domu “Filićevom domu” održali su i predavanje kojim su objasnili povijest, ustroj, ali i djelovanje HGSS-a.

Kroz projekciju kratkih filmova dočarali su kako postati član volonterske spasilačke organizacije. Mnoge sportske novinare iznenadila je činjenica da HGSS ima 800-tinjak članova od čega su trećina gorski spašavatelji, a da bi postali članom tog elitnog kluba moraju proći tešku višegodišnju izobrazbu. Nakon toga, svoja znanja i sposobnosti moraju osim u potragama i spašavanjima redovito provjeravati i na vrlo zahtjevnim vježbama. Osim teorijskog, predavanje je imalo i praktični dio u kojem su novinari transportirali osobu uz pomoć vakuumskog madraca. Budući da se u vježbama HGSS-a ne koriste lutke, nego ozlijeđene osobe “glume” dobrovoljci, izuzetak nije bila ni demonstracija na Ravnoj Gori. Tako je kolega Andrija Crnčec bio imobiliziran i transportiran izvan planinarskog doma u vakuumskom madracu.

Tajnik Stanice HGSS-a Čakovec Miodrag Novosel nakon predavanja i demonstracije zahvalio se novinarima na pažnji, ali i dosadašnjoj podršci izrazivši nadu kako će se ovakav vid suradnje nastaviti. Predsjednik Sekcije Tomica Jakopec kazao je kako je predavanje bilo izrazito zanimljivo i poučno jer nije bilo klasično ex cathedra već se moglo sudjelovati i postavljati pitanja. Stanica HGSS-a Čakovec najmlađa je od svih hrvatskih stanica, ali je u svojoj kratkoj povijesti zbog brojnih potraga i intervencija vrlo brzo potvrdila opravdanost utemeljenja. Iz Sekcije zahvaljuju predsjedniku Zajednice sportskih udruga i saveza Međimurske županije Mati Kljajiću koji je pokrio troškove ručka planinarima i predsjedniku Zajednice sportskih udruga Čakovca Bojanu Ružiću na osiguravanju prijevoza.

(tekst i foto Tomica Jakopec)