Grassroots projekt “Nogomet u škole” došao u OŠ “Petar Zrinski” Šenkovec

Hrvatski nogometni savez i Hrvatski školski sportski savez napravili su suradnju u projektu „Nogomet u škole“.

Cilj projekta „Nogomet u škole“ je :

  • unapređenja sustava sporta, uključivanja djece u tjelesne aktivnosti
  • Razvoj i promidžba grassroots nogometa – „nogometa za sve“ bez obzira na znanja,sposobnosti,dob,spol,vjeru,rasu ili socijalnu pozadinu.
  • ravnopravna zastupljenost djevojčica i dječaka u tim aktivnostima
  • povećati  broj djece koja će se aktivno baviti nogometnim sportom
  • Povezivanje škola s lokalnim nogometnim klubovima i obratno

Projekt se počeo provoditi u ožujku 2019. godine u 23 osnovne škole iz 21 županije RH. Projekt će se provoditi od mjeseca ožujka do lipnja 2019. godine.

HŠSS se obvezao izabrati Osnovnu školu u svakoj županiji. Dužnost svake škole koja sudjeluje u projektu je jednom mjesečno organizirati „Nogometni dan“ a sudionici su njihovi učenici i učenice od 1.-4. razreda. Također svaka škola je izabrala profesora TZK-a koji je glavna i odgovorna osoba za provedbu aktivnosti i za komunikaciju.

HNS se obvezao svakoj školi osigurati opremu za provedbu Nogometnog dana „Football box“ (lopte, markere, kapice, koordinacijske ljestve i pumpu za lopte). HNS je odabrao koordinatore koji će djelovati unutar svog središta i u dogovoru s školom domaćinom i odgovornom osobom (prof TZK-a) dogovoriti rasporede održavanja „Nogometnog dana“  i kontrolirati provedbu dogovorenog.

HNS Središte Sjever obuhvaća 5 županija (Varaždinska, Međimurska, Koprivničko-križevačka, Bjelovarsko-bilogorska i Virovitičko-podravska). Koordinator HNS za Regiju Sjever je Hrvoje Goričanec. Za svaku županiju određena je jedna škola , za našu je izabrana OŠ Petar Zrinski iz Šenkovca.

U Međimurskoj županiji do sada su održane dvije aktivnosti .

Prva aktivnost „Nogometni dan“ u OŠ Petar Zrinski, Šenkovec održana je 28 . ožujka na nogometnom  igralištu NK Šenkovec , a sudjelovalo je 108 djece , od kojih 57 djevojčica. Na drugu aktivnost 9. travnja došlo je 87 djece , od toga 44 djevojčice .

Nogometnu aktivnost odradili su Voditelj Pero Obadić, trener mlađih kategorija NK Šenkovec Dario Novak te treneri mlađih kategorija NŠ Međimurje-Čakovec Gordan Golik i Karlo Kosalec.

Sudjelovali su svi učenici djevojčice i dječaci od 1. do 4. razreda.

Djeca su upoznata sa nogometnom igrom te su i sama probala odraditi nogometni trening. Prezentirana im je osnovna nogometna tehnika. Odrađene su zabavne štafetne igre, te nogometna igra na dva gola.

Nogometni dan u potpunosti je opravdao očekivanja. Sudjelovao je veliki broj djece, te su se aktivno u rad uključili i treneri nogometnih klubova ,koji su djeci podijelili promo letke svoje škole, te ih usmjerili u organizirani trenažni proces u sklopu nogometnog kluba .

(Tekst M. Dovečer, priopćenje Foto : OŠ Petar Zrinski Šenkovec)