FOTO Svečano otvorene 27. Plazma Sportske igre mladih – više od 3.000 djece sudjelovalo na natjecanjima u Parku dr. Franje Tuđmana

Velika Gorica, europski grad sporta 2023. godine, dobila je čast biti domaćin svečanog otvorenja 27. Plazma Sportskih igara mladih.

Ceremonija svečanog otvorenja, najveće sportsko-amaterske manifestacije u Europi, održana je u Parku dr. Franje Tuđmana u Velikoj Gorici, prigodnim programom koji su vodili Ana Radišić i Franjo Ridjan uz izravan prijenos na Arena sport, N1 i Sport klub televizijama.

Velika Gorica ove godine nosi prestižnu titulu Europskog grada Sporta. Ulaganjem u sportske, kulturne i obrazovne programe diče se i izvanrednim mladim sportašima. “Želimo se zahvaliti gospodinu Zdravku Mariću na ukazanom povjerenju što je upravo naša Velika Gorica domaćin Svečanog otvorenja 27. sezone Plazma Sportskih igara mladih. Mlade trebamo usmjeriti te motivirati, a upravo odgovor leži u ovakvom događaju kojem smo danas svjedoci.” – rekao je Ačkar.

Okupljene je pozdravio osnivač i predsjednik Plazma Sportskih igara mladih Zdravko Marić koji se zahvalio gradu domaćinu te svim pokroviteljima koji omogućuju da svi programi i natjecanja budu u potpunosti besplatni za sve sudionike: „Želim zahvaliti Gradu Velika Gorica koji se pokazao kao izuzetan domaćin. Ovim putem zahvaljujem i Vladi RH na velikoj podršci svih ovih godina, a najveće zahvale idu djeci, jer sama brojka koja raste iz godine u godine je potvrda da djeca prepoznaju vrijednost Igara.”

Plazma Sportske igre mladih podržavaju i mnogobrojne svjetske institucije UEFA, FIFA, FIBE, FIDE, MOO, Europska komisija, Europska unija, te vrhunski sportaši i dužnosnici. Posebne pozdrave djeci uputili su i ambasadori Igara Luka Modrić, Nemanja Matić, Domagoj Duvnjak i Edin Džeko, uz žaljenje što zbog obaveza nisu mogli prisustvovati svečanosti, ali i obećanje da se uskoro druže sa sudionicima Igara.

Pravo sudjelovanja imaju svi pojedinci i slobodno formirane ekipe, a ne samo djeca i mladi koji se aktivno bave sportom.  Igre uz propagiranje sporta i sportskog načina života svjesne su svog utjecaja i odgovornosti koje imaju prema sudionicima – promiču druženje, toleranciju i inkluziju, a sve da se razviju u odgovorne pojedince našeg društva. Sve ove vrijednosti promiče i Vlada Republike Hrvatske, a u ime premijera Andreja Plenkovića prisutne je pozdravio i potpredsjednik Vlade i ministar Unutarnjih poslova Davor Božinović: „ Ovo je stvarno sjajna prilika da još jednom potvrdimo koliko je sport važan za tjelesnu, emocionalnu i socijalnu dimenziju djece.”

Plamen Sportskih igara mladih u Veliku Goricu u pratnji djece donijeli su Gaj Ćosić, europski prvak u amaterskom kickboxingu, te članovi RK Zagreb i  rukometni reprezentativci Zvonimir Srna i Karpo Sirotić koji su zajedno s uvaženim gostima po 27. put upalili plamen. U ceremoniji uz Zdravka Marića sudjelovali su i potpredsjednik Vlade Davor Božinović, Krešimir Ačkar, gradonačelnik Velike Gorice i Ivan Jovanić, Corporate Affairs Manager Bambi a.d.

Više od 3.000 djece u Parku dr. Franje Tuđmana nakon svečanog programa natjecalo se u graničaru i atletici u sklopu Telemach Dana sporta, te su se borili za plasman u prolaz na državnu završnicu Plazma Sportskih igara mladih.

Također, održana je i velika edukativno – sportska kampanja o očuvanju okoliša i održivom razvoju „Zero Waste  – Budi dio igre – Čuvajmo naš planet“ koju Igre provode u suradnji s Coca-Colom.

Energičnim hitovima navijačku atmosferu na otvaranju zagrijala je Indira Forza, a nastupila je i Aura Radočaj, Kvintet studio te Zbor Umjetničke škole iz Velike Gorice.

Plazma Sportske igre mladih pružaju djeci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta da od siječnja do rujna potpuno besplatno sudjeluju u natjecanjima organiziranim na profesionalnoj razini u 10 sportova: Coca-Cola Cup u nogometu,  Tommy turnir u malom nogometu, HEP turnir u rukometu, MIS turnir u odbojci, Hrvatska pošta kup u tenisu, Kinder Joy turnir u uličnoj košarci, Fide turnir u šahu, odbojka na pijesku, graničar, atletika i stolni tenis.

Igre su svojevrsni fenomen koji tradicijom dugom 27 godina svjedoči kako dobra vizija, sustavan rad i upornost mogu prevladati sve izazove, a važnost bavljenja sportom istaknuo je i Ivan Jovanović, Corporate Affairs Manager Bambi a.d.: “Velika je čast i privilegija biti sponzor jednog ovako velikog događaja, ali i velika obaveza da vratimo zajednici u kojoj poslujemo. Mi to radimo već godinama i veoma nam je drago što, uz dječje osmijehe, prepoznajemo važnost ovako velike manifestacije.”

Otvorenju su prisustvovali mnogobrojni uzvanici iz političkog, gospodarskog i sportskog života Hrvatske. Branko Hrg, državni tajnik Ministarstva obrane, Josip Pavić, državni tajnik Kabineta ministrice Ministarstva turizma i sporta, Darko Vučić, načelnik Sektora za razvoj i natjecateljski sport Ministarstva turizma i sporta, proslavljeni nogometaš Mario Stanić,  predstavnici grada Velike Gorice, predstavnici Koncern Bambi a.d. Ognjen Lazić i Andrej Ivanjikov, predstavnici  Coca-Cola Company Adria i Coca Cola HBC, Adrian Ježina predsjednik uprave Telemach Hrvatska, predstavnici Podravke, predstavnici Fererra, koji su nakon završetka ceremonije bodrili su djecu na sportskim terenima.

Plazma Sportske igre mladih ove će godine samo u Hrvatskoj okupiti više od 100.000 sudionika.

Matea Kekez