Filip Ude uoči SP u Kataru

Aspire Dome u Dohi udomit će od 25. listopada do 3. studenoga 48. Svjetsko gimnastičko prvenstvo. Među najboljim svjetskim gimnastičarima bit će i Filip Ude. Članu Gimnastičkog kluba Marijan Zadravec  Macan bit će ovo jubilarna deseta smotra najboljih gimnastičara planeta, a najbolji rezultat do sada mu je drugo mjesto prije četiri godine ostvareno u kineskom Nanjingu.

Za Aziju me vežu najljepše uspomene. 2008. sam tu uzeo olimpijsku medalju, a šest godina kasnije bio sam srebrni na Svjetskom prvenstvu. Što istočnije, to sam bolji“ prokomentirao je Ude.

Čakovčanin je uoči odlaska u Katar zadovoljan trenutačnom formom, ali i sezonom. „Odrađujem sve vježbe na treninzima, a sezonu bi na ljestvici do deset ocijenio sedmicom“ izjavio je i dodao kako je moglo biti i bolje, ali šesto mjestu na Europskom prvenstvu u Glasgowu je bio solidan rezultat. „U Škotskoj sam napravio dvije vježbe bez pada što mi daje samopouzdanja“ kazao je.

Ipak, o očekivanjima od nastupa u Dohi nije previše govorio jer je svjestan da i najmanja greška na konju s hvataljkama može biti jako skupa. Uvijek je išao korak po korak, a tako će biti i sada – odraditi dobru vježbu na kvalifikacijama, pokušati izboriti finale, a onda među osam najboljih je sve moguće.

„U Kataru ću raditi težu vježbu nego u Škotskoj. Startna ocjena u kvalifikacijama bi trebala biti 6,2 ili 6,3 dok bi u eventualnom finalu bila 6,5. Radit ću busnarija, najteži element na konju.” Jednostavno je konkurencija toliko jaka da među najboljima nema kalkuliranja“ istaknuo je 32-godišnjak.

Dobra vijest je što je proizvođač sprava kineski, a zadnji puta se prvenstvo na tim spravama održalo prije četiri godine u Nanjingu. „Ni ja, ali ni drugi ne znamo jesu li Kinezi u međuvremenu napravili nešto novo“ naglasio je Ude i poručio kako je cilj u kvalifikacijama ostati na konju jer s padom nitko nije ušao u finale. Muške kvalifikacije na rasporedu su 25. i 26. listopada dok će se najbolji na konju s hvataljkama boriti za medalje u finalu 2. studenoga.

(tekst M. Dovečer, priopćenje, foto: HGS)