Filip Ude sedmi na svijetu: „Imam još motiva i volje za uspjesima, živim za gimnastiku“

Filip Ude sedmi je konjaš svijeta! Hrvatski reprezentativac u svom četvrtom svjetskom finalu i na čak 11. SP-u ocijenjen je sa 13.833 za vježbu sa starom 6.1, ali na žalost, skupo ga je stajao pad s konja s hvataljkama.

 Bilo je ovo i više nego čudno finale. Finale koje je kasnilo više od pola sada gdje su Japanci po tko zna koji put na ovom Prvenstvu pokazali neorganiziranost. Ne čudi onda što je to predugo čekanje uznemirilo sve finaliste konja i nitko svoju vježbu nije odradio na svom maksimalnom nivou.

 Svjetski prvak na konju s hvataljkama je Amerikanac Stephen Nedoroscik sa 15.266 bodova, dok su srebro podijelili Kinez Hao Weng i Japanac Kazuma Kaya (14.900).

„Dugo smo čekali, ohladili smo se jako. 40 minuta smo čekali na propuhu, bilo nam je hladno. Ali, svi smo bili u istom košu. Svima su uvjeti bili isti. Nitko nije danas briljirao na konju. Osim Amerikanca, iako ni on nije napravio vježbu kak’ spada, svi smo nešto kiksali. Ja sam se, bez obzira na to kašnjenje, odlično osjećao. Nisam osjećao nikakav veliki pritisak, htio sam samo svoje odraditi. Super sam krenuo, osjećao sam se kao pero lagan, pun snage. Konj je jako sklizak. Meni je jako sklizak. I taman sam stavio ruku ne na med, nego na magnezij i na žalost, malo mi je trznula ruka, poskliznuo sam se, izgubio sam ravnotežu i to sve u sekundi se dogodilo i na žalost nisam odradio cijelu vježbu. Jednostavno, nisam dobro namazao konj s medom“, javio se Filip nakon finala.

 Za medalju je trebalo minimalno 14.900 bodova, a to je Filipu bilo i te kako dohvatljivo, ako uzmemo u obzir da je u kvalifikacijama sa startom 6.0 dobio 14.866.

„Sad, da li bi bilo dovoljno za medalju ili ne, ne znam. Mogu i drugi tako razmišljati ‘da sam napravio sve’… Pustimo sad to. Ja sam presretan. Sa 35 godina biti 7. na svijetu… Ponosan sam na sebe što sam odradio ovo Svjetsko kako sam planirao, kako sam si zamislio, a to je da uđem u finale. U finalu je uvijek sve moguće, na žalost ovaj put mi nije bilo suđeno. Ali, imam još motiva, volje, želje. Druge godine se nadam da ću pojačati vježbu s „Busnarijem“, da budem još konkurentniji i da se mogu boriti sa svima. Veselim se sljedećim natjecanjima. Volim to. Volim gimnastiku, živim za gimnastiku. Nadam se da ću što duže izdržati“, poručio je srebrni olimpijac, bivši svjetski doprvak i dvostruki viceprvak Europe.

Danas je u Kitakyushuu bio talijanski dan. Prvo je Nicola Bartolini donio svojoj zemlji prvo svjetsko zlato na parteru ikada (14.800) u finalu u kojem je Japanac Kazumi Minami bio srebrni (14,766), a Finac Emil Soravuo brončani (14.700). Ubrzo potom čak dva Talijana bila su na postolju karika koje je osvojio Kinez Xingyu Lan (15.200), a srebrni bio Marco Lodadio (14.866), a brončani Salvatore Maresca i Rus Grigorij Klimentev (oba 14.833). Nije to bilo sve, jer Asia D’Amato viceprvakinja je svijeta na preskoku (14.083) na kojem je slavila olimpijska pobjednica, Brazilka Rebeca Andrade (14.966), dok je brončana Ruskinja Angelina Melnikova (13.966), višebojska prvakinja na ovom SP-u. Dvovisinske ruče pozlatila je Kineskinja Xiaoyuan Wei (14.733), srebrna je Andrade (14.633), a brončana Kineskinja Rui Luo (14.633).

Danas je na Svjetsko prvenstvo u Kitakyushu otputovala i naša reprezentativka Lana Sambol s trenericom Nikom Robertom Crevatini i vrhovnom sutkinjom Mirjanom Starčević Bosnar. Naime, sljedećeg tjedna u ovom gradu je i SP u ritmičkoj gimnastici.

A naša sportska gimnastika okreće se nacionalnom prvenstvu u svim kategorijama kojemu je sljedećeg tjedna, od 29. do 31. listopada domaćin osječka dvorana Gradski vrt, a na koji je prijavljen rekordan broj sudionika među kojima su i naši najbolji reprezentativci.

Rezultati finala – dvovisinske ruče (ž)

Rezultati finala – karike (m)

Rezultati finala – konj s hvataljkama (m)

Rezultati finala – preskok (ž) Rezultati finala – tlo (m)

Tomica Jakopec