Filip Ude i Tijana Tkalčec na Svjetskom kupu u Mađarskoj

Mađarski Szombathely prva je postaja gimnastičarima nakon posljednjeg natjecanja koje je održano u turskom gradu Mersinu te prva postaja Svjetskog kupa nakon dvomjesečne pauze. Robertu Seligmanu ovo će biti prvo natjecanje nakon osvajanja srebrne medalje na Europskom prvenstvu u Glasgowu te ujedno i posljednja provjera uoči nadolazećeg Svjetskog prvenstva u Dohi.

Spreman sam, odlazim na Svjetski kup bez velikih, pretjeranih očekivanja, bez tenzija. Vježbu s Europskog prvenstva izvodim bez većih problema na treningu i vjerujem da opet mogu ostvariti sjajan, vrhunski rezultat. Idem odraditi jedno dobro trening-natjecanje gdje mi je cilj plasirati se u finale, a onda se popeti na postolje, i imati dovoljno vremena, odnosno punih mjesec dana za pripremu uoči Svjetskog prvenstva u Dohi – najavio je Seligman.

Po povratku s Europskog prvenstva našim je gimnastičarima bio prijeko potreban odmor, no Robert se kao i većina ostalih nije odmarao.

Moram reći da se nisam uspio pretjerano odmoriti, jer sam odmah nastavio trenirati. Otkako je 3.9. otvoren sportski centar Sokol u Osijeku aktivno sam sudjelovao u svim mogućim aktivnostima, tako da, moram biti iskren, nisam trenirao maksimalno, no bilo je jako učinkovito i kvalitetno. Nisam trenirao dva puta dnevno po četiri ili pet sati, već jednom po sat i pol do dva, što je za mene neobično, ali trebalo mi je malo odmora, oduška od boravka u dvorani.

Osim Seligmanu, Svjetski će kup u Szombathelyju biti posljednja provjera prije Dohe i našem drugom konjašu Filipu Udeu.

U ženskoj konkurenciji Hrvatsku će nakon polugodišnje pauze koja je uslijedila nakon ozljede predstavljati Ana Đerek. Ana će u Mađarskoj nastupiti u dvije discipline – na gredi i na parteru.

Svako natjecanje mi je važno, pa tako i ovo. Doduše, čekaju me i važnija natjecanja i ovo je samo jedna stepenica prije njih, ali meni je posebno važno jer je ipak prvo nakon ozljede i povratka. S druge strane, i dalje se borim s ozljedama tako da nisam bila u mogućnosti sto posto odraditi treninge i spremiti se kako treba. Jedno vrijeme nismo imali ni dvoranu, tako da sve skupa nije onako kako bih željela, ali dat ću sve od sebe. I sam povratak natjecateljskoj gimnastici je uspjeh nakon onakvog pada! Prvenstveno se nadam da neću ozlijediti nogu više nego što je trenutno, a onda bih željela odraditi planirane vježbe na gredi i na parteru. Mislim da bi samim time i rezultat stigao –iskrena je Ana.

Jake snage hrvatske ženske gimnastike predvodit će naša najiskusnija gimnastičarka Tijana Tkalčec, vodeća u ukupnom poretku natjecanja na preskoku.

Iskreno, nemam neka prevelika očekivanja jer još uvijek ne osjećam da sam u jednako dobroj formi kao što sam bila u prvom dijelu sezone. Drugi dio je nešto ranije počeo zbog nadolazećeg Svjetskog prvenstva pa nismo imali toliko vremena za pripreme. Nadam se dobrom nastupu i da ću uhvatiti barem neke bodove na ovom Svjetskom kupu, s obzirom na to da mi je želja ostati među prve tri na svjetskoj rang ljestvici. Oba predstojeća kupa (Szombathely i Pariz) su iznimno jaka, a za Pariz mogu reći da je čak i najjači ove sezone. Dolaze aktualne i bivše europske prvakinje, doprvakinje, finalistice svjetskih prvenstava… i trebat će puno sreće da se uđe u finale. Želja mi je da odradim ova natjecanja najbolje što mogu i bez povreda, a ostalo kako bude – kazala je Tijana.

Na preskoku će u Mađarskoj nastupiti još i Ema Kajić, a žensku delegaciju upotpunit će i Dora Kranželić koja će nastupiti na parteru.

Kvalifikacije po spravama na rasporedu su u petak, 21. rujna, dok su finala na rasporedu u subotu i nedjelju, prenosi hgs.hr .

(Miljenko Dovečer, priopćenje, Foto : HGS)