Erste Plava liga vratila se u Varaždin

“Mislim da sport puno znači za fizičko i mentalno zdravlje, ali i za  socijalni život. Uz sport u životu sve ostalo je lakše“, kaže najveća nada hrvatskog sporta Jana Koščak

Erste Plava liga se nakon šest godina vratila u Varaždin. Školarci iz Varaždina i okolnih mjesta natjecali su se u utrkama na 60, 300 i 600 metara, u skoku u dalj te u bacanju kugle i vortexa, a po dvoje najboljih u svakoj disciplini plasiralo se na finale u Zagrebu.

Kvalifikacijama u Varaždinu nazočio je i varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj, koji često ističe kako je Varaždin gad s najvećim izdvajanjem za sport u Hrvatskoj.

„Atletika je kraljica sportova i ja vjerujem da će poslije Erste Plave lige atletski klub Sloboda – koji je rasadnik talenata već 90 godina i u kojem su poniknuli Željko Knapić, Sara Kolak i desetine hrvatskih rekordera – dobiti na desetine novih članova, mladih i djece, koji će se baviti sportom. I to je nemjerljiva zasluga ovakvih natjecanja“, rekao je Bosilj.

Spomenuti AK Sloboda organizator je natjecanja Erste Plave lige u Varaždinu, a u organizaciju natjecanja na stadionu koji je predsjednik kluba Stjepan Smernjak nazvao najboljim u Hrvatskoj bili su uključeni gotovo svi članovi kluba. Već na prijavnom desku prepoznat ćete jednu od naših najtalentiranijih atletičarki Klaru Koščak, dok je tijekom cijelog petosatnog natjecanja ceremonijom dodjele medalja („Ništa nije kasnilo!“) rukovodila službeno najveća nada hrvatskog sporta Jana Koščak.

Jana je, inače, bila pobjednica Erste Plave lige u skoku u dalj 2018. godine, a sada je ambasadorica natjecanja. Nije joj kao 16-godišnjakinji bilo nimalo teško objasniti zašto bi djeca trebala nastupati na Erste Plavoj ligi i baviti se sportom.

„Sportom se treba baviti prije svega zbog zdravlja. Nadalje, u sportu upoznate jako puno ljudi s kojima ostajete prijatelji cijelog života. Mislim da sport puno znači za fizičko i mentalno zdravlje, ali i za  socijalni život. Uz sport u životu sve ostalo je lakše“, kaže Jana.

AK Sloboda posljednjih je godina postao prava tvornica novih nada hrvatskog sporta. Osim sestara Koščak tu su i Martin Mlinarič, Janko Kišak, Roko Farkaš i druge talentirane atletičarke i atletičari trenera Patrika Koščaka, Nenada Pavličeka i drugih. Organizacija Erste Plave lige sasvim je logična nadgradnja i pozitivan smjer u kojem se razvija klub.

Kvalifikacije Erste Plave lige 2023 nastavljaju se u Puli i Rijeci, 10. i 11. svibnja.


Foto: Renato Branđolica/Pro Sport