Duje Ajduković: Ovo je najveća i najdraža pobjeda u karijeri

Nakon prvog dana susreta Hrvatske i Belgije u Varaždinu u kvalifikacijskom susretu Davis Cupa nitko nema prednost: rezultat je 1:1. Prvu pojedinačnu pobjedu odnijeli su gosti, nakon što je Zizou Bergs svladao Marina Čilića 6:4, 4:6, 6:4, a onda je izjednačio Duje Ajduković, pobijedivši Jorisa De Loorea 6:1, 6:4. Tako su u nedjelju zajamčena velika uzbuđenja, a sasvim je jasno da će meč parova (početak u 13 sati) biti izuzetno bitan. Nakon njega slijede dva pojedinačna okršaja.

Ajduković je u ovom natjecanju debitirao lanjskog rujna u Splitu, porazom u pojedinačnom i pobjedom u meču parova, a sada je odigrao izvanredno protiv 192. igrača svijeta. Vodio je 6:1, 5:1, onda kod 5:3 propustio četiri meč lopte, ali je u desetom gemu rutinski odservirao bez izgubljena poena.

„Ma ovo je najveća i najdraža pobjeda u karijeri. Sasvim jasno. I pobjeda, i atmosfera, i činjenica da igraš za zemlju koju voliš. Nijedan Challenger, pa ni Grand Slam turnir ne može se izjednačiti s tim. Publici sam zahvalan, Varaždinci su bili fenomenalni od početka do kraja“, rekao je Ajduković i dodao:

„Najbolje mi je funkcionirao servis, i prvi i drugi. Zalomila se koja dvostruka servis greška, ali zato što sam tražio crtu, a to ne bih radio kod 40-30. U nedjelju ću se fokusirati na svoj meč, proanalizirat ćemo Bergsa i vidjeti kako ćemo ući u taj meč.“

Čilić je svoj jubilarni 50. meč u Davis Cupu počeo dobro, imao break loptu za 2:0, ali kad je kod 2:2 izgubio servis Bergs je postao igrač koji je kontrolirao situaciju. Jedini break u meču Marin je napravio u desetom gemu drugog seta, a nakon što je kod 1:1 u trećoj dionici ponovno izgubio servis priliku zapravo više nije imao.

„Svakako žalim zbog poraza, naravno da porazi u mečevima za reprezentaciju uvijek teže padnu nego na individualnim turnirima. Bilo je prilika na početku, mislim da se tu lomio rezultat, jer je on poslije igrao fantastično i kretao se fenomenalno te dosta dobro reternirao. Izmigoljio mi se taj prvi set iz ruku. U drugom setu intenzitet je bio bolji, a onda je u trećem uslijedio blagi pad“, rekao je Marin i dodao. „Koljeno drži dobro, svjestan sam da nisam na razini na kojoj sam bio prije ozljede, ali idem u dobrom smjeru. Dajem si za izvedbu danas 7 od 10. , te dodao: „Osjećam se dobro, nisam umoran, no ako dođe do toga da igram kod 2:2 popričat ću s ekipom. Ali tu je i Nino Serdarušić, koji je na treninzima pokazao dobar nivo, tako da vjerujem da ćemo donijeti pravu odluku.“

Izbornik Velimir Zovko u subotu je debitirao na klupi, pa se prvo pitanje nameće samo po sebi – kako je proživio prvi dan na klupi reprezentacije.

Bio je to jako emotivan dan. Prvi meč interesantan, triler, koji je nažalost otišao na stranu Belgijanaca. U drugom meču Duje je odigrao izvanserijski, uz atraktivan tenis. Priželjkivao sam vodstvo 2:0, ali i s 1:1 smo zadovoljni. Marin je ikona, naš kapetan i za sportsku i širu javnost je legenda, osoba koja nas diže i motivira. Ako dođe do rezultata 2:2 on je prva opcija.

Nedjeljni program u Areni Varaždin počet će u 13 sati okršajem parova, za koji su prijavljeni Ivan Dodig i Mate Pavić, te Sander Gille i Joran Vliegen.

Hrvatski teniski savez

AUDIO IZJAVE:

Duje Ajduković

Marin Čilić

Velikir Zovko