Društveni program „Nogomet za prijateljstvo“ okupio je sudionike iz preko 200 zemalja i postavio treći Guinnessov rekord™

Završila je deveta sezona Međunarodnog dječjeg društvenog programa Javnog AD „Gazprom“ „Nogomet za prijateljstvo“. Temeljne vrijednosti programa su prijateljstvo, jednakost, pravda, zdravlje, mir, predanost, pobjeda, tradicija i čast. U novoj sezoni sudjelovale su djevojčice i dječaci u dobi od 12 do 14 godina iz više od 200 zemalja svijeta.
Jedno od prepoznatljivih obilježja završene sezone bilo je provođenje Svjetskog prvenstva u „Nogometu za prijateljstvo“ 2021. godine na platformi besplatnog simulatora nogometa za više igrača Football for Friendship World. Aplikacija je pokrenuta u prosincu 2020. godine, a sada je dostupna na više platformi na 27 jezika. Igra uključuje natjecanja u mješovitim međunarodnim momčadima po principu „Nogomet za prijateljstvo“. U završnici prvenstva pobijedila je momčad „Argali“ u kojoj su igrali mladi iz Arube, Belizea, Guatemale, Kostarike i Meksika. Yazn Taha, 14-godišnji komentator iz Sirije, utakmicu je komentirao u izravnom prijenosu.
Mladi novinari iz Bangladeša, Bolivije, Mađarske i SAD-a proglašeni su najboljim novinarima prema rezultatima Međunarodnog dječjeg tiskovnog centra „Nogometa za prijateljstvo“, a njihove intervjue, članke i izvještaje objavljivali su vodeći sportski mediji iz različitih zemalja.
Treneri i mladi nogometaši iz preko 350 nogometnih akademija i sportskih škola sudjelovali su u sportskim, ekološkim i obrazovnim aktivnostima programa. Na kraju sezone društvene inicijative akademija iz Afganistana, Indije, Šri Lanke i Togoa osvojile su Međunarodnu nagradu „Nogometa za prijateljstvo“, a još 14 nogometnih akademija dobilo je potpore za razvoj dječjeg nogometa i promicanje vrijednosti programa među njihovim pitomcima, uključujući akademije u Boliviji, Kanadi, Kolumbiji, Paragvaju, Portoriku, Trinidadu i Tobagu.
U sklopu završnih zbivanja, sudionici su postavili treći Guinnessov rekord™ za „Fudbal za prijateljstvo“ – za najveći broj posjedilaca virtualnog stadiona na svijetu. Prije toga, projekt je također nagrađen Guinnessovim rekordima™ za najnacionalniji nogometni trening na planeti i najveći online nogometni događaj na svijetu.
Viktor Zubkov, predsjednik Odbora direktora Javnog AD „Gazprom“: „Drago mi je da Nogomet za prijateljstvo stječe sve više prijatelja i navijača širom svijeta – ne samo među djecom, već i među njihovim roditeljima, kao i nogometnim klubovima i akademijama. „Gazprom“ provodi velik broj društvenih inicijativa, uključujući i one na području sporta. Vjerujem da je Nogomet za prijateljstvo jedan od najpotrebnijih i najvažnijih i međunarodnih društvenih projekata, posebno danas.“
Roberto Carlos, globalni veleposlanik „Fudbala za prijateljstvo“: „Bio sam sretan što sam ove godine bio veleposlanik „Fudbala za prijateljstvo“. Univerzalne ljudske vrijednosti koje promiče projekt od velike su važnosti za mlade i njihovu budućnost. Kao profesionalni igrač, a sada i kao trener, znam koliko je važno ne samo biti dobar nogometaš, već i imati snažan karakter i znati komunicirati s ljudima iz različitih zemalja, predstavnicima različitih kultura. U tom pogledu „Nogomet za prijateljstvo“ zaista čini naš svijet boljim.“
Opće informacije o programu
Međunarodni dječji društveni program „Nogomet za prijateljstvo“ Javno DD „Gazprom“ provodi od 2013. godine. Tijekom proteklih osam sezona program je obuhvatio 211 zemalja i regija, okupio više od 16 tisuća sudionika i stekao preko 6 milijuna pristaša.
Sudionici programa – Mladi nogometaši i Mladi novinari – dječaci su i djevojčice u dobi 12-14 godina, uključujući one s invaliditetom. Predstavljajući različite zemlje i kulture, mladi nogometaši se ujedinjuju u mješovite momčadi i vlastitim primjerom dokazuju da nacionalnost, spol i fizička sposobnost nisu prepreka za igranje u istoj momčadi. Mladi novinari prate događaje Programa u Međunarodnom dječjem media centru. Svi sudionici dobivaju status Mladih veleposlanika, a nakon sudjelovanja u programu nastavljaju dijeliti iskustva stjecana na „Nogometu za prijateljstvo“ i promicati ljudske vrijednosti – prijateljstvo, jednakost, pravednost, zdravlje, mir, predanost, pobjedu, tradiciju i čast.
„Nogomet za prijateljstvo“ podržavaju UEFA, FIFA, nogometni savezi i vodeći svjetski nogometni klubovi, međunarodne dobrotvorne zaklade, poznati sportaši, političari i umjetnici.
„Nogomet za prijateljstvo“ je 2021. godine održan u online formatu. Posebna digitalna platforma okupila je više tisuća igrača svih dobnih skupina i postala je baza za međunarodna dječja natjecanja, kao i igralište na kojem svatko može vježbati, okupiti se u mješovite međunarodne momčadi i igrati svoju omiljenu igru u formatu „Nogomet za prijateljstvo“ bez napuštanja svojega doma.
Službeni internetski izvori programa:
Foto i video materijali za medije: media.footballforfriendship.com
Vebsajt: footballforfriendship.com
Instagram: instagram.com/footballforfriendship
Facebook: facebook.com/FootballForFriendship
YouTube: youtube.com/user/FOOTBALL4FRIENDSHIP
Wikipedia: ru.wikipedia.org/wiki/Футбол_для_дружбы
Twitter: twitter.com/f4fprogramme
Anna Pankova
[email protected]