Dan brazilskog nogometa u Čakovcu – mladi Čakovčani oduševljeni brazilskim nogometašima

U sklopu  Dana brazilskog nogometa u Čakovcu, veterani brazilske nogometne reprezentacije održali su treninge s polaznicima škola nogometa: Međimurje-Čakovec, Sloga Čakovec, Mladost Ivanovec i Omladinac Novo Selo Rok. Sveukupno 130 mladih nogometaša imalo je priliku jedan nogometni trening odraditi na brazilski način.

Gordan Golik, jedan od trenera u ŠN Međimurje Čakovec kazao je kako su dječaci bili oduševljeni Brazilcima.

-Njihov trening se razlikuje od našega. Oni više rade s loptom u nogama, inzistiraju na kontroli i žongliranju, dok Europljani više rade na kretanju kroz prostor i otkrivanju. No, podjednako ističemo važnost prvog dodira s loptom- izjavio je Golik.

Predsjednik NK Mladost Ivanovec Tomislav Herman pak je kazao da je gostovanje brazilskih nogometaša bio svojevrstan praznik nogometa u čakovečkom prigradskom naselju. -Djeci smo dali izraditi posebne majice koje će ih podsjećati na ovaj današnji, za njih veliki dan. Jednostavno su odlično prihvatili “nove trenere”, bilo je tu puno pozitivnih emocija i ovo će biti nešto što će sigurno pamtiti cijeli život- poručio je Herman.

Slična atmosfera vladala je i na igralištu čakovečke Sloge. Voditelj Škole nogometa Sloga Čakovec Tihomir Blažeka pohvalio je ideju rekavši kako bi u buduće trebalo biti više takvih projekata koji će djeci omogućiti upoznavanje s drugačijim načinom rada, ali i s drugim kulturama. -Naši mladi nogometaši već nas pitaju kada će nam gosti iz Brazila opet doći- naglasio je. U Novom Selu Rok podršku treningu mlađih kategorija zajedničke škole nogometa Omladinac i Sloboda iz Mihovljana dali su i polaznici dječjeg vrtića Stonoga. Tajnik kluba Ivica Peserlin kazao je kako je ovo bila jedinstvena prilika za upoznavanjem čari brazilskog nogometa. -Treneri iz Južne Amerike stvorili su nam atmosferu pravog praznika nogometa- naglasio je.

Jedan od trenera, ujedno  i kapetan reprezentacije veterana Brazila Bruno Brito u osvrtu na održane treninge pohvalio je mlade čakovečke nogometaše rekavši kako se na njima vidi da marljivo rade. -Talent hrvatskih nogometaša nikada nije bio upitan. Vidimo da njihovi treneri dobro rade s njima, a posebno smo oduševljeni sportskom infrastrukturom koja postoji u vašem gradu. Siguran sam kako će kombinacija svega toga u budućnosti iznjedriti nekoliko nogometaša za svjetsku scenu- izjavio je.

Organizaciju Dana brazilskog nogometa u Čakovcu potpisuje Grad Čakovec, Zajednica sportskih udruga Čakovca i Baptistička crkva u Mačkovcu. Poslijepodne, u 17:30 veterani Brazila igraju  revijalnu nogometnu utakmicu protiv reprezentacije veterana Grada Čakovca na glavnom terenu SRC Mladost. Ulaz na taj susret je besplatan.

(Miljenko Dovečer, foto: Tomica Jakopec)