Da li je vaterpolo nepravedno zapostavljen?

Ako se pitate koji je najtrofejniji ekipni sport u našoj državi, možda će vas iznenaditi odgovor da je to vaterpolo. Naša reprezentacija je osvajala medalje na svim najvećim svjetskim natjecanjima (Europska prvenstva, Svjetska prvenstva, Olimpijske Igre, Mediteranske Igre, Svjetska liga) a od kojih se ističu one zlatne sa Olimpijkih igara u Londonu 2012., Svjetskog prvenstva u Melbournu 2007. i Budimpešti 2017., kao i Europskog prvenstva iz Zagreba 2010. godine, kada smo bili domaćini.

Vaterpolo je uz nogomet i najstariji momčadski sport na svijetu, koji se prvi put pojavio na programu Olimpijskih igara iz Pariza 1900. godine.Osim naše reprezentacije, najviše uspjeha imaju reprezentacije iz regiona (Srbija, Crna Gora), zatim Mađarska, Italija, Španija i Rusija. Možemo slobodno reći da je vaterpolo „europski“ sport, iako u posljednje vrijeme na velikim natjecanjima značajne rezultate postižu selekcije USA, Brazila i Australije.

Finansijski je ovaj sport u sjeni nogometa, košarke, američkog nogometa, tenisa pa tako vaterpolisti zarađujumnogo manje svote novca nego njihove kolege iz nabrojanih sportova. Nažalost, medijski ne dolazi do izražaja onoliko koliko definitivno zaslužuje.

Ono što ovaj sport čini popularnim za gledatelje je velikih broj duela između protivničkih igrača u bazenu koji ponekad i prelaze granice dozvoljenog. U posljednjih par godina su promjenjena neka pravila kako bi se vaterpolo što više ubrzao i donio više mogućnosti za preokret što za naše igrače daje dodatnu draž. Mogućnost češćih promjena i preokreta rezultata tokom same utakmice navijačima je uzbudljiva, osim ukoliko tim na koji su se kladili neočekivano gubi. Iz tog razloga je ovaj sport posebno pogodan za live klađenje, prilikom čega možete u toku utakmice postaviti okladu. Jedna od navedenih novina jeste ta da je napad ekipe sa dosadašnjih 35 sekundi smanjen na 30 sekundi, a ukupna utakmica koja je trajala ukupno 28 minuta efektivne igre je povećana na 32 minute. To je dovelo do postizanja dosta više golova nego što je to bilo u prošlosti kada smo često svjedočili nogometnim rezultatima vaterpolo utakmica (3-2, 4-3 i slično).

Nekad poznat kao isključivo „muški“ sport, danas postaje sve više i više zastupljen i u ženskom sportskom svijetu, pa tako države poput USA, Australije, Kanade i Nizozemske sve više ulažu u ženski vaterpolo.  Zanimljivo će biti pratiti razvoj ženskog vaterpola, ali i generalno sporta koji je danas sve privlačniji širokim masama ali i dalje u sjeni najvažnije sporedne stvari na svijetu.

(m, foto: glasgrada.hr, ilustracija)