Čelnici Hrvatskog olimpijskog odbora u Međimurju

Vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora, popularno nazvana „sportska vlada“ održala je u petak, 23. ožujka redovitu 15. sjednicu u Nacionalnom gimnastičkom centru u Nedelišću. Po prvi put je to da je najvažnije tijelo hrvatskog sporta svoju sjednicu održalo u Međimurju.

Kako je objasnio predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša više je razloga zašto je odlučeno da sjednica HOO bude održana izvan Zagreba. -Ovaj kraj je poznat po vrsnim sportašima koji svakodnevno na brojnim svjetskim natjecanjima promiču Hrvatsku. Jedan od članova Vijeća HOO je i predsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza Stevo Tkalčec pa smo se i sami željeli uvjeriti u uspješnost sportske priče i kvalitetne infrastrukture koja postoji ovdje, a dolaskom smo potvrdili dosadašnju vrlo uspješnu suradnju sa županijskom i čakovečkom sportskom zajednicom- izjavio je Mateša.

Domaćin sjednice Stevo Tkalčec istaknuo je kako se održavanje sjednice poklopilo s 10. obljetnicom izgradnje Nacionalnog gimnastičkog centra ATON u Nedelišću, najuspješnijeg primjera izgradnje sportskog objekta putem javno-privatnog partnerstva.

Pomoćnik glavnog tajnika i voditelj Ureda za programe lokalnog sporta Siniša Krajač iznio je podatke prema kojima je kroz razne programe Međimurje u posljednjih sedam godina od krovne nacionalne sportske organizacija dobilo preko 1,5 milijuna kuna.

Prvom dijelu sjednice prisustvovali su i saborski zastupnik i čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač, međimurski župan Matija Posavec, načelnik Nedelišća Darko Dania dopredsjednik Zajednice sportskih udruga i saveza Međimurske županije Mario Vukoja i predsjednik Zajednice sportskih udruga Čakovca Bojan Ružić.

Čakovečki gradonačelnik zahvalio se na dosadašnjoj vrlo uspješnoj suradnji s HOO-om, pogotovo Uredom za programe lokalnog sporta preko kojeg su nabavljena dva kombi vozila kojima se koriste čakovečki sportaši i plivačke trake za gradske bazene. Kovač je naglasio kako se Čakovec s pravom naziva i gradom sporta jer se iz gradske blagajne izdvajaju značajna sredstva za sportaše i sportsku infrastrukturu. Najavio je i skoru izgradnju vanjskih bazena te se nada pomoći krovne sportske organizacija pri realizaciji tog projekta.

Međimurski župan Matija Posavec kazao je kako je najmanja hrvatska županija ujedno i najsportskija jer u prosjeku ima najviše registriranih sportaša. Govoreći o sportu kazao je kako on čini sve značajniji udio i u ekonomiji Međimurja jer su kraj između Mure i Drave za svoje pripreme odabrale mnogobrojne sportske ekipe. Rekao je kako su košarkaška i nogometna reprezentacija redoviti gosti te dodao kako sada dolaze i brojne strane ekipe i selekcije.

Načelnik Općine Nedelišće Darko Dania izjavio je kako Nedelišće živi sport, a posljednjih deset godina, od kada je izgrađen ATON počinje maksimalizirati svoje sportske kapacitete. Nakon službenog dijela sjednice na kojoj su odradili jedanaest točaka dnevnog reda, članovi „sportske vlade“ obišli su i Nacionalni gimnastički centar. Nakon viđenog jednoglasno su zaključili kako je ovakav objekt jedinstven u Hrvatskoj, a brojni primjeri dobre sportske prakse trebali bi se prekopirati i u drugim dijelovima zemlje.

(Miljenko Dovečer, Foto : Tomica Jakopec)