Čakovečki vrtićarci se okušali u tradicijskim igrama

“Volonteri u parku”, koje organiziraju Zajednica sportskih udruga Čakovca i Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije postaje jedna od prepoznatljivih aktivnosti koja se provodi u čakovečkom Perivoju Zrinski. „Volonteri u parku“ se provode od 2018. godine u sklopu projekta „Živjeti zdravo“ Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Projekt je prvotno trebao završiti krajem 2022., ali je odobreno produljenje do kraja lipnja ove godine. Tako je i u 2023. osmišljeno i organizirano 12 različitih aktivnosti, a u petak 16. lipnja na rasporedu je bila jedanaesta. Koordinator aktivnosti za Međimursku županiju Tomica Jakopec je izjavio kako se aktivnost pod nazivom „Tradicijske igre“ pripremila u suradnji s Učiteljskim fakultetu Odsjek u Čakovcu.

Program namijenjen predškolcima trajao je 60 minuta, a pripremile su ga studentice fakulteta uz koordinaciju  prof. dr. sc. Ivane Nikolić. Prekrasan sunčan dan izmamio je u isušeno jezero podno čakovečkog Starog grada u srcu Perivoja Zrinski 70-tak čakovečkih vrtićaraca. Mališanima iz Dječjeg vrtića Cipelica, Područnog odjela Vjeverica, Dječjeg vrtića Prugi i Dječjeg vrtića Cvrčak održan je zanimljiv sat na otvorenom koji je uključivao zagrijavanje kojeg je vodila studentica Nela Pečarko.

Nakon uvoda slijedile su brojne  igre: probijanje lanca, nošenje oraha na žlici, graničare, došla majka s kolodvora, pikulanje, gumi gumi, gumi olimpijada, skakanje u vrećama i bacanje kocena u pletenu košaru. Profesorica Nikolić kazala je kako ovakav način organizacije terenske nastave najbolje priprema studentice za ono što ih može očekivati u školi po stjecanju diplome. “Studentice su bile oduševljene i jednako su uživale u danu kao i djeca. Mogu reći da su i one kroz ove igre puno naučile” poručila je Nikolić.

Cilj aktivnosti  „Volonteri u parku“ je organizirati slobodno vrijeme za djecu i obitelj u parku, poticati usvajanje zdravih stilova života, razvijati prosocijalno ponašanje, njegovati međugeneracijsku suradnju, omogućiti socijalnu integraciju djece s poteškoćama u razvoju, očuvati životnu okolinu.

Tomica Jakopec