Čakovčanke Varga i Frančić predstavljale hrvatsku žensku odbojku na pijesku u Sloveniji

Između 36 parova iz devet zemalja koji su sudjelovali na U-18 Srednjoeuropskom kupu u Murskoj Soboti hrvatsku žensku odbojku na pijesku predstavljao je čakovečki par: Ema Frančić i Mirjam Varga. Uz njih, na natjecanju koje je prvog vikenda u lipnju održano u Prekmurju nastupao je u konkurenciji mladića i zagrebački par Luka Jovović i Fran Kuljane, a vođe delegacije Hrvatske bio je Čakovčanin Ivan Vabec.

Osim Hrvatske, tu su bili i natjecatelji iz Austrije, Slovenije, Slovačke, Češke, Mađarske, Izraela, Poljske i Estonije. Frančić i Vargi to je bio prvi nastup na međunarodnom natjecanju i svojom igrom su ispunile sva očekivanja, a vođa delegacije Vabec posebno ih je pohvalio za borbenost u svim susretima. Čakovčanke su uspješno prošle prvu, grupnu fazu natjecanja. Početak nije bio sjajan u prvom susretu poražene su od kasnijih finalistica, mađarskog para Gubik/Puskas, iako su u oba seta pružile odličan otpor. U drugom dvoboju hrvatski par za protivnice ima raspoložene Estonke, Kuivonen/Lass i unatoč velikoj borbenosti te zalaganju Ema i Mirjam nisu ozbiljnije uspjele ugroziti svoje protivnice i gube sa 0:2. U trećem i posljednjem ogledu u skupini koji je odlučivao o prolasku dalje s druge strane naših djevojaka je drugi mađarski par Kovacs/Gyurus. Hrvatice igraju odlično pa Mađarice nemaju rješenja za našu igru i prvi set je lagano dobiven. U drugom setu nakon vodstva od 8:0 slijedi pad koncentracije i Mađarice poravnavaju na 10 : 10. No, tada se Varga i Frančić konsolidiraju i glatko pobjeđuju te osiguravaju nastavak natjecanja.

U narednom susretu protivnice su Austrijanke Janka/Bruckner. Naše igraju vrlo angažirano, izgaraju na terenu, ali Austrijanke su tvrd orah i zasluženo dobivaju meč. Ivan Vabec za prvi nastup u međunarodnoj konkurenciji je kazao kako je bio odlična škola koju su Ema i Mirjam položile s odličnim. “Dostojno su branile boje naše zemlje i ako tako nastave novi pozivi na međunarodne turnire ne bi trebali biti iznenađenje” poručio je. Kod mladića par Jovović i Kuljanec nije prošao skupinu, iako su se u svojim susretima ravnopravno nosili s protivnicima. Vabec je pohvalio i domaćine na izvrsnom prijemu i organizaciji natjecanja.

(Miljenko Dovečer, priopćenje)