BK “MURA AVANTURA” TREĆI U HRVATSKOJ !

Dva prva, jedno drugo i jedno treće mjesto za bicikliste  Mure Avanture u Kupu, ukupno treći klub u Republici Hrvatskoj

Više od tristo najboljih europskih brdskih biciklista u nedjelju, 09. lipnja, okupilo se u Samoboru, na MTB utrci pod nazivom  20. XCO Samobor 2013 UCI Class 1. Ovo natjecanje u disciplini Cross-country u Samoboru je održano po dvadeseti puta i jedno je od tri utrke najvišeg međunarodnog biciklističkog ranga (Class 1) koje se održavaju u Hrvatskoj. Osim što je donosila bodove za UCI svjetski kup, utrka se bodovala za Kup Hrvatske i Kup Slovenije. Start i cilj natjecanja je bio na glavnom samoborskom trgu – Trgu kralja Tomislava, gdje je organizator BBK Šišmiš pripremio pravi festival biciklizma. Biciklisti i njihove prateće ekipe stigle su gotovo iz cijele Europe, a sada već tradicionalno u njihovom društvu bili su članovi BK Mure Avanture iz Svetog Martina na Muri.

Natjecatelji iz Mure Avanture u kategoriji do 13 godina u Kupu Hrvatske uvjerljivo su zauzeli prva tri mjesta, Timotej Kocen 1. mjesto, Stjepan Hunjak 2. mjesto te Matija Trstenjak 3. mjesto. U starijoj kategoriji  do 15 godina Antonio Mišić osvojio  1. mjesto u Kupu Hrvatske te tako pokazao da je trenutno najbolji mladi vozač u Hrvatskoj. Kad se pridodaju plasmani s prijašnjih utrka u Kupu Hrvatske, u ukupnom poretku do 13 godina uvjerljivo vodi  Timotej Kocen s maksimalnih  180 bodova ispred Stjepan Hunjaka s 105 bodova, dok Matiji Trstenjaku iako je najmlađi sudionik do 3 mjesta nedostaju samo 2 boda trenutno ima 83 boda i na četvrtoj je poziciji. Antonio Mišić u Kupu Hrvatske nakon četiri odvožene utrke učvrstio je drugu poziciju s 117 bodova iza Karla Brajkovića   (Mtb Istra Pazin) s 165 boda.

Ovom velikom uspjehu Mure Avanture u Samoboru, svakako treba pridodati 4. mjesto Ivana Ružmana u kategoriji Sport, te 10. mjesto Velimira Čonkaša u kategoriji Elite. Biciklisti Mure Avanture na ovom natjecanju neočekivano su u poretku klubova zauzeli odlično 3. Mjesto.

Velik je to uspjeh jer se isključivo natječu s mlađim dobnim kategorija koje u ukupnom poretku donose do 50 % manje bodova. Iznenađenje je bilo još i veće kada su suci objavili da je Mura Avantura ekipno zauzela treće mjesto u poretku hrvatskih klubova na utrci u Samoboru. Ovaj veliki uspjeh u Samoboru iznenadio je i trenera Branimira Štimeca kluba kojem je gradonačelnik Samobora za ostvareno treće mjesto uručio ključeve grada Samobora. Sigurni smo da su ovim ključem simbolički otključana vrata biciklističkog svijeta  malom  klubu sa sjevera Hrvatske. Mura Avantura upisana je na biciklističku kartu Hrvatske, kao jedan od najperspektivnijih klubova u Hrvatskoj. Ovi uspjesi svakako su plod dvogodišnjeg stručnog,  pedagoškog  i znanstvenog rada trenera i članova biciklističkog kluba Mura Avantura i njihove Škole biciklizma.

Iako su se tek vratili iz Samobora, biciklisti Mure Avanture već razmišljaju o novim utrkama, ali i organizaciji vlastitih manifestacija. Tako ih u narednim tjednima očekuje  završetak animacijskih posjeta po školama, završno natjecanje Škole biciklizma, dječji ljetni kamp, ali i utrka UCI C2 kategorije koju u kolovozu organiziraju u Svetom Martinu na Muri, pod nazivom XCO Halicanum Trophy 2013.

(Tekst: B.Š., I.Z.; Fotografije: Predrag Trstenjak)