Barakude se pobjedom nad crnogorskim Ajkulama oprostili od 2021.

Hrvatski su vaterpolisti pobjedom zaključili kalendarsku 2021. godinu. U prijateljskoj međudržavnoj utakmici u Zagrebu, Barakude su pobijedile Crnu Goru u izjednačenom susretu, s podosta obrata, 9:8.

Utakmica pomlađenih sastava obje reprezentacije obilovala je neizvjesnošću do posljednjih trenutaka, o čemu u konačnici svjedoči i podatak da je pogodak odluke postignut u posljednjoj minuti (Zović za 9:8, točno 46 sekundi prije kraja utakmice). Ujedno, tijekom susreta niti jedna momčad nije u niti jednom trenutku imala više od gola prednosti, što dodatno svjedoči neizvjesnosti s primjesama dramatike.

Hrvatska je, nakon što na trening-okupljanje nisu mogli doći Rino Burić i Hrvoje Benić zbog povišene temperature, na dan utakmice ostala i bez Luke Bukića, iz zdravstvenih razloga. No, s druge strane, i suparnik je došao u bitno pomlađenom sastavu bez ponajboljih igrača (Dr. Brguljan, Ivović, Đurđić, Lazović, Ukropina…).

Barakude su prve povele preko Žuvele, na što je izjednačio Baničević s igračem više, a Hrvatsku u prednost ponovo doveo, Bašić. Druga je četvrtina pripala suparniku koji u tom dijelu igre triput poveo – 2:3 Mršić, 3:4 Petković i 4:5 Mačić, golom sa sirenom, lobom je prevario našeg prvog čuvara mreže, Marka Bijača.

U trećoj su dionici naši reprezentativci uspjeli ne samo izjednačiti, nego iznova i povesti vezanim golovima Biljake s igračem više odnosno Krapića s 2 metra (6:5). Prednost jednog gola (7:6) sačuvana je i do kraja treće četvrtine.

U posljednjih osam minuta, maksimalno što je Crna Gora uspjela učiniti bila su dva izjednačenja (7:7 i 8:8), da bi gol za pobjedu postigao Zović, nakon čega se naša momčad uspješno obranila s igračem manje. Štoviše, baš je taj dio igre crnogorske momčadi bio i najlošiji, realizacija igrača više bila im je 1-8.

IZJAVE

Ivica Tucak, hrvatski izbornik:

Uopće nisam zadovoljan, odigrali smo lošu utakmicu. Ovo sada već postaje indikativno. Ovako, ovo što ste sada vidjeli je ogromna razlika u odnosu na prethodna tri zatvorena treninga. Znam da je kapica reprezentacija puno teža od ostalih, znam da su se momci pojavili nakon 3-4 dana blagdana, ali je zanimljivo da mi na treningu izgledamo bolje nego na utakmici. Tako je bilo i protiv Italije. Sve je to meni određeni pokazatelj da ovakvih utakmica njima, svima nama jednostavno treba.

Marko Žuvela:

Na treninzima je to čak bolje izgledalo, bolji smo bili, imali smo čvršći presing. Ušli smo ne čak ni tako loše, ali previše je bilo pogrešaka koje nismo smjeli raditi. da smo realizirali 2-3 igrača više na početku, mislim da bi i utakmica išla na sasvim drugi način. No, tek smo počeli s pripremama i ima još prostora za napredak.

Loren Fatović:

Nismo odigrali neku bajnu utakmicu. Crna Gora je stvarno odigrala dosta dobro u obrani, posebno zonu, a što mi nismo i to je mislim bila i najveća razlika u ovoj utakmici. Nije toliko važna pobjeda, ali naravno da je uvijek važno i bolje pobijediti nego izgubiti. Iz utakmice u utakmicu ćemo mi poboljšavati igru. Čini mi se čak da je ovo bilo i bolje nego prethodna utakmica s Talijanima, ali da je bilo dobro… nije! I nadam se da će u novoj godini biti bolje sve! I život, i utakmica!

Vladimir Gojković, crnogorski izbornik:

Bila je zanimljiva utakmica mislim jer smo se izmjenjivali u vodstvu. Čestitam Hrvatskoj na pobjedi. Imali smo i mi priliku za pobijediti, ali vidite da smo došli u dosta mladom sastavu. Istina, i Hrvatska je puno promijenila svoju momčad. Mogu biti zadovoljan jer jedan broj igrača je sada prvi puta odigrao utakmicu na ovoj razini. Velika je korist od ovakvih priprema i nadam se da ćemo odraditi i uzvrat u Crnoj Gori. Igrač više? Ha, to je nešto što nas prati cijelu godinu, i proteklog ljeta. Igrač više je danas jedan od ključeva vaterpola. Neke smo situacije čak i dobro odradili, ali je Bijač još bolje obranio.

Ivana Janković
Voditeljica marketinga i odnosa s javnošću 
Hrvatski vaterpolski savez