Andrija Balajić, trener  NK“Rudar“  o pripremama i nadolazećem prvenstvu

NK „Rudar“ iz Murskog Središća ove subote 21.08.2021. godine u prvom prvenstvenom kolu 3. HNL Sjever na svojoj  Šuderki dočekuje ekipu NK „Radnik“ iz Križevaca.

Ove sezone treniranje Rudara preuzeo je Andrija Balajić, poznato nogometno ime s naših prvoligaških terena. Porazgovarali smo ukratko s trenerom  Balajićem  o proteklim pripremama, o očekivanju u ovoj sezoni pa i o drugim stvarima vezanim uz treniranje u Rudaru.

Kod dolaska u klub koje su ideje i očekivanja bila od vas kao i vodstva kluba?

Već kod dolaska i razgovora s vodstvom kluba bitno je bilo to da smo se u dosta segmenata  stvari smo se odmah složili. Najbitnija stvar je bila to da se ide u stvaranje jedne homogene, pomlađene ekipe i to  stvorene većinom od domaćih igrača. Pošto sam dugo godina radio kao trener u prvoligaškoj Školi nogometa „Varaždin“ s juniorima i kadetima , a to je najbolji put odrastanja trenera, te se tako može puno toga pružiti igračima. Drago mi je da sam došao u jednu mladu potentu ekipu željnu rada, jer činjenica da naš najstariji igrač ima 32(Vaš), a već četvrti najstariji 25 godina. Sve ostalo su mlađi igrači željni rada, a i tim putem idemo. Prije svega zahvaljujem se svojim kolegama i prijateljima koji su prije radili s tim dečkima, mislim na gospodina Škvorca i Domjanića i svim bivšim kolegama, jer su mi ostavili jako dobru i radišnu momčad. Govorim ono što za sad vidim i mislim da ćemo uspjeti stvoriti jednu kvalitetnu ekipu. Ono što je bitno  svi su zainteresirani i dolaze na treninge, malo je ispočetka bilo problema zbog godišnjih odmora, ali i to se brzo riješilo tako da sad radimo punim intenzitetom i na treninzima je oko dvadesetak igrača. Taj pristup igrača treninzima svakako se može postići samo njihovom raznovrsnošću i ako vidite da nešto ne štima ja imam jedan psihološki pristup prema njima koji se rješava jednom pristojnom komunikacijom.

Koliko treninga i utakmica ste u ovom pripremnom periodu odradili?

Počeli smo trenirati 08.07.2021. i od tada smo odradili 24 treninga i odigrali 8 utakmica s time da su tu bili turniri u Peklenici, Vratišincu(osvojeni turnir) i Hlapičini i mislim da je to dovoljno utakmica gdje se moglo vidjeti puno stvari na kojima treba raditi.

Ova zadnja utakmica s Torpedom (12:0) svakako nije mjerilo iako se dalo iščitati neke stvari koje mene nisu zadovoljile, bez obzira na visoku pobjedu, ali to su stvari koje ću ja s igračima rješavati u svlačionici, iako mogu reći da sam s pristupom jako zadovoljan iako ima stvari koje moramo popraviti, i to ćemo svakako učiniti.

Očekivanja u nadolazećem prvenstvu ?

Svakako tu negdje oko sredine ili gornji dio ljestvice, iako nažalost ne znam baš previše kvalitetu drugih ekipa no i s tim ćemo se upoznati. Ono što je nama cilj stvoriti jednu homogenu ekipu koja će pratiti moj rad, a to trenutačno i čini. Mi imamo jednu obiteljsku atmosferu, kakvu ja želim, a ne želim nezadovoljne igrače. Moramo imati jedan čisti odnos trener-igrač i to za sada gajimo i čime smo zadovoljni. Imamo sve  što nam treba, uprava nas prati, lijepo je vidjeti navijače koji dolaze na treninge i po njihovim reakcijama se vidi da su za sada zadovoljni, a to je ono što nama treba u stvaranju jedne takve nogometne cjeline kakvu želimo. Mi smo u ovom prijelaznom roku izgubili neke kvalitetne igrače, neki su prestali, ali sada imamo jednu ravnopravnu, homogenu ekipu u kojoj su meni svi igrači u istom položaju i ja ih sve poštujem i zato imamo vjerujem ovakvu posjećenost i volju za treninzima.

U ovo prvenstvo ulazi 11 ekipa pošto je jedna ekipa Papuk, odustala  od natjecanja, a drugo kolo bi morali kod njih u goste, te nam je to po jednoj strani dobro došlo, iako žalim njih što su morali odustati, jer nam se sad pruža prilika da nam se oporave rekonvalescenti Vaš, Šardi i Petrinec, a moći ćemo dodatno odraditi još jedan mini ciklus priprema za sve one koje se nisu mogli od samog početka uključiti u trenažni ciklus, te ćemo svakako od trećeg, četvrtog kola biti još jači.

Što se tiče Radnika svakako ćemo pokušati doći do tri boda, ali ono što mene zanima to smo mi. Bitno je da odradimo sve ono što ćemo se dogovoriti, da igrači ostvare one zahtjeve koji će se pred njih postaviti i ako tako bude onda bi moralo biti dobro, iako se i protivnika pita.

Na kraju ovog razgovora treneru Balajiću želimo puno uspjeha u radu s ovom ekipom Rudara i da se mu ostvare svi ovi zacrtani planovi.

Rudar su u ovom prijelaznom periodu  napustili L. Mesarić, Patafta, A .Zadravec, Kovač, Radek, Šupljika, Murković dok su  s aktivnim igranjem prestali M. Rajf i M. Zadravec, a Skoliber je zbog ozljede i operacije za sad izvan nogometa.

U novu 2021./2022. sezonu Rudar ulazi sa slijedećim kadrom igrača: Niko Kodba, Borna Belaj, Silvio Radiković, Davor Mikulić, Lovro Koščak, Petar Petković, Leo Vurušić,Filip Škvorc, Marko Lisjak, Evald Vinko, Maksim Mutvar, David Tarandek, Karlo Zrna, Benjamin Šardi,Kevin Nedeljko, Damir Zeljko, Arpad Vaš, Luka Petrinec, Lovro Mesarić, Ilija Liklin, Antonio Srpak, Mateo Trstenjak i Patrik Nedeljko.

(tekst i foto: zr)