Alen Varga vodio Rudar do uvjerljive pobjede kod viceprvaka!

Za početak da još jednom podsjetimo kako su se prošle godine Kotoriba i Dubravčan spojili. Dubravčan je prošle godine bio prva momčad koja je završila na drugom mjestu C-1 lige, a Kotoriba je bila na dnu s mladim sastavom. Ove godine promijenili su uloge pa za Kotoribu igraju igrači koji su prošle godine završili drugi u dresu Dubravčana, a za Dubravčan onaj mlađi sastav.

Rudar je tako gostovao kod viceprvaka od kojih je prošle sezone oba puta izgubio. Izgubio je Rudar od njih i prije mjesec i pola dana u kup natjecanju kada su također u Kotoribi na ulasku u posljednju četvrtinu prosuli devet poena razlike.

Jučer popodne Rudar je konačno odigrao pravu utakmicu, bez prevelikih oscilacija i nije dozvolio povratak u utakmicu domaćinima. Iako je Rudar bio oslabljen neigranjem prvog strijelca iz prošle sezone Marka Bedija zbog ozljede leđa, a jednu od najboljih utakmica u dresu Rudara odigrao je Alen Varga i vodio naše košarkaše do vrlo važne pobjede.

Kotoriba-Rudar 53:74 (15:20, 13:22, 13:11, 12:21)

Rudar: Varga A. 30, Brodar N. Rošić Novak J. Perčić T. 4, Radiković T. 8, Vinko Novak A. 11(1×3), David M. 2, Dodlek S. 15, Đokić N. Sobočan L. 4

Košarkaši Rudara odlično su otvorili susret i poveli s 9:2 nakon tri dobre obrane i presječene lopte te laganih poena u kontra napadu. Dubravčan se u nastavku četvrtine približio na dva poena zaostatka, ali bliže nisu mogli. Prva četvrtina završila je s pet poena prednosti za Rudar u kojoj su 18 od 20 poena ubacili Varga i Saša Dodlek. Varga je u prvih deset minuta ubacio 10, a Dodlek osam poena.

Rudar je u drugoj četvrtini bio još bolji, a Varga je nastavio puniti domaći koš. On je u ovom periodu zabio 11 poena, a dobrom rolom s pet poena priključio mu se Arijan Vinko-Novak. Upravo je Vinko-Novak u ovom periodu ubacio jedinu tricu Rudara na utakmici. U prva dva kola Rudar je ubacio čak 20 trica, u ovom samo jednu, što dodatno daje na značaju uvjerljive pobjede Rudara.

Kao i prošlog vikenda protiv Vindije, tako je i sada treća četvrtina bila najgora za Rudar. Postignuto je samo 11 poena, ali obrana je bila na razini pa su domaćini uspjeli ubaciti samo dva poena više pa se u odlučujući period ušlo s 12 poena razlike.

Početak posljednje četvrtine bio je s puno grešaka na obje strane. Nakon tri minute igre Kotoriba je ubacila četiri, a Rudar samo dva poena. Kotoriba je počela igrati brzo u nadi da sustigne prednost, a igrači Rudara potpuno nepotrebno prihvaćaju takav ritam u kojem su se gubile lopte s jedne i druge strane. Trener Saša Repalust pozvao je tada minutu odmora na kojoj je smirio svoje igrače i krenula je puno bolje igra Rudara, a razlika je počela rasti. Najviša prednost bila je plus 24, a susret je na kraju završio s 21 poenom razlike.

Varga je bio najbolji s čak 30 koševa, a njegovi ulazi pod koš izluđivali su domaću obranu koja je bila nemoćna. Alen igra odlično ove sezone te se nadamo kako će sa ovakvim igrama nastaviti i u nastavku sezone. Dodlek je također odigrao jako dobru utakmicu, ubacio je 15 poena, a dvocifren je bio i Vinko-Novak s 11 koševa. Kod gostiju koji su zbog ozljede bili bez Brune Ribića, a zbog obaveza na faksu Petra Fuša, najbolji Darko Varga s 25 poena. Gledatelji u dvorani tako su imali prilike gledati dvoboj dva ponajbolja razigravača lige, Alena i Darka Varge.

Rudar je u idućem susretu domaćin Dubravčanu iz Donje Dubrave. Naši su košarkaši favoriti u ovom susretu, ali nadamo se da neće biti podcjenjivanja jer Dubravčan ima dva iskusna igrača te nekoliko kvalitetnih mladih talenata koji ako uđu u ritam mogu stvoriti probleme. Dodajmo kako je u zadnje dvije sezone Rudar izgubio obje utakmice igrane u Vinici koja je jedna od najlošijih ekipa lige, obje zbog podcjenjivanja protivnika. Zato će trener Saša Repalust najviše pažnje u pripremi ove utakmice morati posvetiti u psihološkom planu, a kako je rekao nakon utakmice u Kotoribi, i slobodnim bacanjima. Naši su košarkaši u susretu protiv Kotoribe promašili više od deset slobodnih bacanja. Utakmica je na rasporedu u subotu 11. studenog s početkom u 18 sati.

Ostali rezultati 4. kola: Petrijanec-Vinica 87:62, Vindija-Čakovec Globetka 57:88, Dubravčan-Donji Kraljevec 51:92, Grafičar II-Nedelišće odgođeno, Lepoglava slobodna.

Legenda: O-odigranih utakmica, P-pobjeda, N-nerješenih (u košarci nema nerješenih utakmica), I-iigubljenih utakmica.

Parovi 5. kola: Donji Kraljevec-Grafičar II, Rudar-Dubravčan, Čakovec Globetka-Kotoriba, Vinica-Vindija, Lepoglava-Petrijanec, Nedelišće slobodno.

(Teo Cilar, foto Vinac Vinko Dražen Novak)