4. NL ČK-VŽ: Osvrt na jesenski dio sezone 2017./2018.

Prije početka prvenstva 4. HNL Čakovec-Varaždin kao favoriti za naslov prvaka slovili su Polet, Nedelišće i Podravina. Na kraju jesenskog dijela očekivanja su se praktički ostvarila s time da je Nedelišće prvo s bodom prednosti ispred Poleta, a Podravina je na petom mjestu. Između njih  na treće i četvrto mjesto ugurali su se novajlije u ligi Dinamo i Bednja. Veća gužva je u borbi za opstanak gdje je razlika između desete Sloge i posljednje Plitvice samo šest bodova.

Čak sedam ekipa promijenilo je trenere, otišli su Dejan Car (Pušćine), Rado Mlakar (Jalžabet), Đuro Kolonić (Plitvica), Zlatko Kanešić (Novi Marof), Anton Srša (Rudar), Željko Orehovec (Međimurec) i Krešimir Šenji (Nedelišće).

Prvoplasirano  Nedelišće startalo je u sezonu s pet uzastopnih pobjeda. U središnjem dijelu prvenstva malo posustaju, ali im je završnica dobra i u posljednjih šest kola osvajaju 14 bodova i preskaču Polet. Trener Krešimir Šenji u prvenstvo i kup krenuo je  s dosta novih igrača ( Labaš, Mandić, Nemet, Martinović, Antunović, Vibovec). U hrvatskom kupu došli su čak do šesnaestine finala gdje su ispali od Intera iz Zaprešića, a u županijskom kupu koje se igra na proljeće, u četvrfinalu ih čeka čakovečka Sloga. Međutim unatoč svemu na kraju prvenstva trener Šenji podnio je ostavku?! Razlog tome je razmimoilaženje s nekim igračima i članovima Uprave kluba, a bez obzira na vrlo dobre rezultate blagonakloni prema njemu nisu ni bili navijači. Zaista čudno.

Drugoplasirani Polet izmjenjivao se na vodećem mjestu s Nedelišćem. Nakon odlaska najboljeg strijelca Bobičanca, u klub je kao njegova zamjena iz Varteksa doveden Tomislav Medved koji je krenuo njegovim putem i uz Krznara je najbolji strijelac lige. Jedini poraz doživjeli su od Pušćina, ali su u nekoliko navrata remizirali i tako prepustili vrh. Imaju najefikasniji napad i najčvršću obranu uz gol razliku 39:13 i po nama su i dalje najveći favorit za osvajanje naslova prvaka.

 Na visokom trećem mjestu smjestio se novajlija u ligi Dinamo iz Domašinca, sa samo tri boda manje od prvoplasiranog. Na krilima prvog golgetera lige Stjepana Krznara Čepe koji je postigao čak 21 zgoditak  svi ostali suigrači samo sedam golova), Domašinčani su u 15 kola skupili 30 bodova. Ovaj rezultat plod je svih igrača, Uprave kluba, a pogotovo mladog perspektivnog trenera Nikole Goričanca.

Bednja iz Beletinca, drugi novajlija u ligi, jedno od najugodnijih iznenađenja, smjestila se odmah do Dinama na visoko četvrto mjesto. Loše je Bednja startala,s čak tri uzastopna poraza. Međutim igrači trenera Saše Paske, nekadašnjeg prvoligaškog igrača  Varteksa i Rijeke,od 6.kola pa sve do kraja polusezone bez poraza su nanizali  osam pobjeda i dva remija. Predvođeni golgeterom Ante Kuljijem vjerujemo da će se uključiti u borbu za naslov prvaka koje im sada bježi samo četiri boda.

Podravina iz Ludbrega predvođena iskusnim trenerom Velimirom Špikićem malo je oscilirala na početku sezone. Ipak u posljednjim kolima učvrstili su obranu (poslije Poleta primili najmanje golova) i na čelu s najboljim igračem u momčadi Sačerom približili se na petom mjestu vodećim ekipama.

Preložani su na šestom mjestu sa 25 osvojenih bodova, dosta su efikasni, ali im je obrana porozna. Vodi ih mladi kvalitetni trener Gregor Bunc. Dosta su bili neujednačeni tijekom sezone, a u ekipi koju predvode iskusni Golubić, Bukal, Radiković i mladi talentirani Tišljarić i Pintarić za očekivati je da se u proljeće još više vinu prema vrhu.

Sedmoplasirani Međimurec ima svakako kvalitetnije igrače nego mu je pozicija na tablici. Na početku prvenstva bez nekolicine igrača  startali su sa dva poraza. Kad su se konsolidirali u središnjem dijelu sezone, počeli su dobro igrati i napravili su seriju od sedam utakmica bez poraza. Posebno se istaknuo japanac Yokoyama i njihov najbolji strijelac Treska. U posljednja dva kola neočekivano su poraženi i malo su se udaljili od vodećih pozicija. Nakon toga poslije zadnjeg kola sporazumno su se razišli s trenerom Željkom Orehovcem. Sigurno da su im ambicije puno veće od dosadašnjeg sedmog mjesta, a uprava na čelu s mladim i agilnim predsjednikom Mišelom Ganzerom poduzeti će sve da budu u proljeće pri samom vrhu.

Iza njih odmah na osmom mjestu smjestio se Rudar iz Murskog Središća. Dobra obrana “Lapornika” dugo je odolijevala i bila je neporažena sve do osmog kola.  Veći problem bio je jalovi, neefikasni napad i pred kraj prvenstva dolazi do malog pada u igri koji je rezultirao ostavkom trenera Antona Srše kolo prije završetka prvenstva. Unatoč tome Rudar ima potencijal za još veće domete, a uprava kluba s predsjednikom Cilarom s novim trenerom Damirom Vugrincem pokušati će dovesti nekoliko pojačanja i približiti se vodećim ekipama.

Novi Marof se dolaskom trenera Gorana Vitkovića i iskusnog igrača Nikole Šafarića ,sredinom prvenstva, oporavio od početnih loših rezultata. U zadnjih šest kola uz četiri pobjede i dva neriješena rezultata došli su u zlatnu sredinu. Bez bojazni od ispadanja ekipa koja je prožeta iskustvom, mladošću i koja u svojim redovima ima nekoliko haklera u nastavku prvenstva može ići samo gore i više od sadašnje devete pozicije.

Sloga iz Čakovca na desetom mjestu sa 16 osvojenih bodova relativno je sigurna od ispadanja iako ima samo šest bodova više od posljednje Plitvice. Provjereni  Slogini igrači puno toga propustili su na svom terenu, pogotovo u drugom dijelu polusezone, kada su u četiri domaća susreta osvojili samo jedan bod. Ono što ih krasi je da zagrizu kada treba, a kada su opušteni mogu i poslije vodstva od svakog izgubiti, tako da se u nastavku prvenstva trebaju u tom segmentu stabilizirati.

Nedeljanec pa i Jalžabet razočarali su svoje navijače i oboje sa po petnaest  bodova u proljetnom dijelu čeka borba za opstanak. Previše je oscilacija bilo u igri ovih ekipa koje posjeduju kvalitetne igrače i premalo osvojenih bodova. Osim toga Jalžabet ima najgoru realizaciju u ligi i to mora popraviti za bolji učinak.

Pušćine je već nakon dva kola napustio trener Dejan Car poslije dva uzastopna poraza. Boris Đorđević koji  ga je naslijedio polako je konsolidirao mladu momčad. Bili su u teškoj situaciji, ali su uspjeli iznenaditi lidera i Poletu nanijeli jedini poraz. Sa nekoliko dobrih rezultata uspjeli su doći do trinaestog mjesta. Imaju discipliniranu ekipu i uz jedno dva iskusna pojačanja ne bi trebali strijepiti od ispadanja.

Zelengaj, sa samo dva boda više od posljednje momčadi lige, je atraktivna ekipa, imaju šesti napad lige ali uz Plitvicu i najgoru obranu. U jednom trenutku ušli su u negativnu seriju u kojoj su u četiri utakmice primili čak sedamnaest golova. Pred kraj su se malo oporavili ali svejedno su u nezavidnoj poziciji.

Sloboda iz Slakovca koja se i prošle godine borila za opstanak, također je u teškom položaju. Ima samo bod više od posljednje Plitvice, a problem im je neučinkoviti napad unatoč tome što imaju puno iskusnih igrača. Naime  u utakmicama stvaraju puno prilika ali su neefikasni i neprecizni, i ako to poprave imati će i više bodova i naravno zadržati status četvrtoligaša.

Posljednja Plitvica iz Gojanca pobjedom u posljednjem kolu došla je na bod do Slobode i dva od Zelengaja i s njima će voditi nesmiljeni boj za očuvanje statusa.

Prvenstvo u 4 HNL Čakovec – Varaždin nastavlja se 3. ožujka slijedeće godine.

Prema informacijama koje posjedujemo krenula je inicijativa za ponovnim formiranjem 3. HNL Sjever i po tome bi u tu novu ligu ušlo najmanje četiri, pet klubova iz 4 HNL. Službeno je na skupštini Međimurskog nogometnog saveza izglasano da se o tome očituju klubovi 3. HNL, 4. HNL i neki klubovi županijske lige. Obzirom da su za istu zainteresirani i klubovi 4. HNL Bjelovar-Koprivnica-Virovitica postoji velika mogućnost da 3. HNL Sjever krene od slijedeće sezone 2018. / 2019.

(Miljenko Dovečer, foto Tin Tomanić, Zlatko Rihtarec)