24. Vincekov pohod održao tradiciju i u prilagođenim uvjetima

Zbog epidemioloških mjera Vincekov smo pohod prilagodili i uskladili sa zahtjevima stožera pa je ove godine bio otvorenijeg oblika s produženim rokom od 15. do 30. siječnja.

Ipak, znali smo da će društva, ali i lokalni hodači planirati svoj dolazak upravo na 23. siječnja 2022. (pretposljednja nedjelja u siječnju) kada je pohod bio najavljen i u HPS-ovom kalendaru pa smo se taj dan posebno pripremili. Procjenjujemo da je do 23. siječnja Vincekovu stazu prohodalo 800-ak sudionika, a s još jednim tjednom odmaka brojka će zasigurno narasti.

Vincekov pohod nije bio u klasičnom obliku na kakav smo već godinama navikli – umjesto jednog masovnog, imali smo desetine manjih; umjesto jednog dana, razvukli smo na dva tjedna. Ipak nas veseli što su mnogi planinari ostali vjerni siječanjskom planinarskom događaju. Neki su hodači iskoristili sunčane i tople radne dane i prohodali stazu, a većina je sudjelovala za vikend koji je osvanuo oblačniji, a sama nedjelja hladnija i snježna pa je društvo snježnih pahulja razveselilo sudionike i ponudilo im bajkovito bijelo izdanje međimurskih brežuljkastih vizura.

Nažalost, ove godine naši bregi nisu mogli odzvanjati glazbom i plesom u punom sjaju, susretima i sklapanjem novih prijateljstava, masovnim zagrljajima i bezbrojnim otvorenim klijetima što je krasilo Vincekov pohod… ali smo se kao organizatori trudili i do posljednjeg trenutka prilagođavali kako bismo sudionicima ponudili ono najbolje što smo bili u mogućnosti u tim uvjetima.

Izuzetno nas vesele pozitivne povratne informacije i zahvale za domaćinstvo pa se i mi zahvaljujemo svim sudionicima, svim planinarskim društvima koja su organizirano došla na 24. Vincekov pohod (a bila su mnoga hrvatska, ali i slovenska društva).

Zahvaljujemo se i svim volonterima, svim vodičima, HGSS Stanici Čakovec, DVD M. Središće, Gradu i TZGMS, svim ljudima koji su otvorili svoje klijeti i bili gostoljubivi domaćini.

Nadamo se da će 25. Vincekov pohod biti u „dobrom, starom izdanju“, kao nekad. Očekujemo vas 22. siječnja 2023. Dobrodošli!

Sonja Vršić