22. Međunarodni karate turnir “Budapest open” – održan 14. i 15. rujna 2019.

Na ovogodišnjem  natjecanju, u glavnom  mađarskom gradu,  nastupilo je 1596 natjecatelja  iz 36 država. Turnir je bio  jedan od izbornih za kadetkinje i juniorke u katama pa je nastup na njemu bio  obavezan za šenkovčanke Stelu Horvat i Sabinu Petković.

Obje pokušavaju izboriti  mjesto u reprezentaciji kao pojedinačne predstavnice u katama na predstojećem prvenstvu svijeta koje će se krajem listopada održati u Santiagu( Čile ).

U konkurenciji od 25 kadetkinja iz 10 zemalja Stela Horvat  je uspjela nakon odličnih izvedbi i tri dobivena meča doći u polufinale. U polufinalu protiv Švedske reprezentativke  odličnom  izvedbom svoje najbolje kate Unsu   gubi s   tijesnih 2 : 3. U repasažnom meču istim rezultatom pobjeđuje predstavnicu Ukrajine i osvaja  3. mjesto .Ovaj rezultat ipak nije bio dovoljan da skupi više bodova od svoje konkurentice  u borbi za kadetsku predstavnicu na prvenstvu svijeta, no svojim napretkom u proteklih godinu dana ušla je  u sam vrh ove kategorije.

Sabina Petković  nastupila je u juniorskoj konkurenciji 21 natjecateljice iz 11 država. Usprkos nezaliječenoj povredi gležnja,  izborila je meč za medalju te na kraju osvaja broncu .  Osvojenim trećim mjestom, Sabina je u nedostižnoj prednosti pred konkurenticama i siguran je putnik na svjetsko prvenstvo kao pojedinačna predstavnica u juniorkama. Ovim uspjehom nastavlja višegodišnju dominaciju na državnoj razini u svojoj kategoriji.        Siguran odlazak na svjetsko prvenstvo osigurala je i ekipa koja je osvojila medalju na prvenstvu Europe u sastavu : Inga Grgić , Stela Horvat i Sabina Petković.

Ekipu je  na natjecanju vodio  trener Tihomir Grgić.

(Dejan Mihalković)