11 DRŽAVA NA HALICANUM TROPHY 2013. !

Od 03. do 05. kolovoza proveli smo iznimno uzbudljiv produženi biciklistički vikend u Svetom Martinu na Muri, gdje se u organizaciji BK Mure Avanture održala se velika sportsko biciklistička manifestacija pod nazivom HALICANUM TROPHY 2013. Bilo je to dosad najveće sportsko biciklističko natjecanje na području Međimurja, ali i šire. Za usporedbu, u Hrvatskoj samo Vodice, Samobor i Premantura imaju natjecanje više kategorije od ove u Svetom Martinu na Muri koje nosi oznaku C2 (class2). S obzirom da je utrka ušla na svjetski biciklistički kalendar međunarodne biciklističke federacije UCI, ne iznenađuje činjenica da su na natjecanju nastupili brojni nacionalni timovi iz svih zemalja regije i ponajbolji europski MTB biciklisti. U Svetom Martinu na Muri svoje biciklističke vještine pokazali članovi timova iz Slovačke, Srbije, Mađarske, Poljske, Austrije, Francuske, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, te Ukrajine.

Ovo trodnevno događanje započelo je još u subotu kada je vožen Halicanum XC Eliminator. Ujedno, bila je to utrka nacionalnog prvenstva u disciplini eliminator. U Hrvatskoj je ovo dosta nepoznata disciplina, ali zato je u svijetu vrlo popularna. Radi se o MTB disciplini, koja se vozi na kratkoj cross country stazi, a zanimljiva je iz razloga što paralelno nastupaju  četiri vozača, od kojih dva najbrža idu u slijedeći krug, dok dvojica ispadaju. Iako je bila utrka za državnog prvaka, na utrci su mogli nastupiti i stranci. Ukupno je startalo 23 natjecatelja, koji su nakon odvoženih kvalifikacija svrstani u jakosne skupine, nakon čega su u direktnim utrkama međusobno omjerili snage. U prvom službenom Eliminatoru u Hrvatskoj pobijedio Miha Halzer član Energija teama iz Slovenije. Drugi je bio Urban Ferenčak iz Slovenije, treći Tomasz Pierwocha iz Poljske, dok je kao četvrtoplasirani utrku u finalu završio Nicolo Ferrazzo iz Italije. Od Hrvatskih predstavnika u Eliminatoru najbolje se snašao Sandi Bažon član BK Keindl sport koji se plasirao na 9 mjesto ukupno, dok je u svojevrsnom repasažu za državnog prvaka bio bolji od Pavla Roseta, Paola Riga i Marka Beretića, te tako postao državnim prvakom u XC Eliminatoru za 2013. godinu. Utrka u ženskoj kategoriji nije se održala zbog nedovoljnog broja prijavljenih natjecateljica. Uoči glavnog dijela Eliminatora održan je i dječji eliminator na kojem su polaznici Dječjeg ljetnog kampa Mure Avanture pokazali naučena znanja.

Poslastica vikenda vožena je u nedjelju, 04. kolovoza, na cross country stazi Mure Avanture u Toplicama Sveti Martin. Međunarodna kup utrka XCO Halicanum Trophy 2013 – UCI C2, osim bodovanja za Kup RH, bodovala se za olimpijski ciklus i UCI Kup. Na natjecanju je nastupilo ukupno 128 natjecatelja u 12 kategorija. Natjecanje je obilježila iznimna vrućina i temperatura koja je dosezala i do 40 stupnjeva Celzijevih.  Unatoč tome, u najjačoj kategoriji ELIT muški, nastupilo je 37 natjecatelja. Vozili su 6 krugova po stazi, čija dužina jednog kruga iznosi 4,9 km. Za 1sat 39minuta i 3sekunde prvi je na cilj stigao Michal Lami član Nacionalnog tima iz Slovačke. S 2minute i 20sekundi zaostatka za prvim, ciljem je prošao Mađar Zsolt Juhasz. Na postolje se kao treći još plasirao Andreas Parti iz Mađarske. Najbolji Hrvat među Elitovcima bio je Paolo Rigo član BGK Tuškanac koji se plasirao na 14 mjesto, s 20minuta i 33sekunde zaostatka za prvoplasiranim. U ovoj vrlo jakoj konkurenciji europskih biciklista natjecao se i domaći Velimir Čonkaš iz BK Mura Avantura, te zauzeo 26 mjesto ukupnog poretka, dok je među hrvatima imao 5. vrijeme.

 

Ženska kategorija ELIT brojila je tek 8 natjecateljica, ali bila je to utrka u kojoj su sudjelovale ponajbolje biciklistice Europe u ovom trenutku, poput državne prvakinje Srbije Jovane Crnogorac, prvakinje Slovačke Michaele Malarikove, prvakinje Mađarske Barbare Benko, prvakinje Hrvatske Andree Kiršić. Uz njih su još nastupile Iryna Popova iz Ukrajine, Michaela Rabatinova iz Slovačke, te predstavnice BK Mure Avanture Jasmina Jambrović i Monika Ludaš. Četiri kruga po cross country stazi u vremenu  1sat 21minuta i 59sekundi, najbrže je odvozila Jovana Crnogorac iz reprezentacije Srbije. Druga je bila Barbara Benko članica Focus Elit Teama, a treća Andrea Kiršić iz Bk Keindl sporta.

 

Juniori su također, vozili 4 kruga. U vremenu 1sat 15minuta i 10 sekundi prvi je utrku završio Gregor Kranjc iz Calcit bike teama. Iza njega plasirao se mađarski biciklist, Marton Dina iz PCCC-BMC, te Blaž Kladivec iz slovenskog Energijateama. Predstavnik BK Mure Avanture u ovoj kategoriji bio je Valentino Mišić, koji se plasirao na 12 mjesto u utrci.   

 

U kategoriji Kadeti (U17) nastupilo je ukupno 11 sudionika. Prvi je bio Marin Zorko član BK Keindl sporta, drugi Daniel Dina iz mađarskog Pilis cross country cluba, a treći Filip Tomas član BK Festung. U istoj kategoriji nastupio je i domaći Marcel Rob, te utrku završio kao šesti Hrvat, jedanaesti ukupno.

 

Veterani su se natjecali u tri kategorije, A, B i C, osvisno o starosti natjecatelja. Među Veteranima A pobjedu je odnio Tomasz Pierwocha član JBG-2 profesional teama iz Poljske. Drugi je bio Paolo Slavić iz BK Opatija 2010, a treći Hrvoje Mudrovičić član BKBarkan Otočac. Vladimir Hunjak, član BK Mura Avantura utrku je završio kao 6. Od ukupno 13 sudionika u spomenutoj kategoriji.  Najbrži Veteran B bio je Marko Škarja član Energijateama iz Slovenije, dok je među Veteranima C pobjedu odnio Milan Vrban iz BK Crikvenice. Tijekom utrke veterana C dogodila se i nezgoda u kojoj je poljski biciklist Jacek Brzozka, nespretno pao i tom prilikom iščašio rame. Brzom reakcijom liječnika zbrinut je te neće biti težih posljedica.

 

U kategoriji Sport, koja je brojila 4 kruga po stazi dužine 4,9 km, najbrži je bio Luka Špehar član BK Lastavice iz Zlatara. Drugi je utrku završio Martin Turbelja član BK Maratona iz Novog Marofa, dok je brončanu medalju osvojio Ivan Ružman iz BK Mure Avanture. Iz domaćeg kluba u kategoriji Rekreativci nastupio je Vilim Mezga te osvojio prvo mjesto. Dva kruga staze prošao je za 50minuta i 24 sekunde. Drugi je utrku završio Robert Šandl iz BK Crikvenice. Na treće mjesto se plasirao individualac Tibor Tramišak.

Početničke kategorije vozile su skraćeni krug cross country staze, takozvanu junior stazu. U kategoriji U15 slavio je Karlo Brajović iz BK MTB Istra Pazin, koji je 6 kruga odvozio za 25minuta i 25 sekundi. Iza njega, s zaostatkom 1minute i 41sekunde na cilj je kao drugi stigao Antonio Mišić član BK Mure Avanture. Na trećem mjestu je utrku završio Patrik Pincin iz BK MTB Istra Pazin.

Roko Fržop član BBK Orlov Krug iz Vodica i  Nino Ivanić iz BK MTB Istra Pazin bili su jedini natjecatelji u kategoriji U14. Slavio je Roko Fržop s vremenom 25minuta i 25 sekundi za 6 odvoženih krugova.

Kategorijom U13, cijele sezone, uvjerljivo vladaju članovi BK Mure Avanture. Tako je bilo i na domaćoj utrci u Svetom Martinu na Muri. Od ukupno 8 natjecatelja zauzeli su prva tri mjesta. Timotej Kocen četiri kruga staze odvozio je za 18minuta i 39sekundi. Drugi je u cilj stigao Stjepan Hunjak s 38sekundi slabijim vremenom, a kao treći Matija Trstenjak sa zaostatkom 2minute i 10sekundi.

 

Biciklisti BK Mure Avanture na XCO Halicanum trophy 2013 – UCI C2 ukupno su osvojili 6 medalja, po dvije zlatne, srebrne i brončane, što ih je svrstalo na drugo mjesto uspješnosti klubova u navedenoj utrci. Ukupno su osvojili 245 bodova, te se sada, samo dvije utrke prije kraja sezone Kupa RH, nalaze na 3. mjestu ukupnog poretka MTB klubova u Hrvatskoj s osvojena 973 boda. Ispred njih samo su BGK Tuškanac s 1127 i BK Keindl sport s 1904 osvojenih bodova.

Na ovom međunarodnom natjecanju u Svetom Martinu na Muri, pravdu je dijelila UCI komesarka Csilla Tam iz Budimpešte, te suci Robert Gelo, Ivo Rilović, Željka i Željko Gundić iz HBS-a.

Svečanost proglašenja pobjednika i dodjelu nagrada uveličali su načelnik općine Sv. Martin na Muri Franjo Makovec, zamjenik župana Zoran Vidović, te predsjednik Hrvatskog biciklističkog Saveza Martin Čotar. Od strane sekcije Rimljana HKUU Sveti Martin upriličen je i prigodni program u kojem su pobjednicima dodijeljeni lovorovi vijenci, baš kako se to radilo u vrijeme starih Rimljana.

 

Posljednjeg dana Halicanum trophy 2013, u ponedjeljak 05.kolovoza, održan je  rekreativni Halicanum maraton. Sudjelovalo je ukupno 63 biciklista, od kojih je dio vozio brdsku, a dio cestovnu rutu, u dužini od 70-ak km. Visoke temperature nisu omele da se svi uspješno vrate na cilj u Toplice Sveti Martin, gdje je nastavljeno druženje i opuštanje.

 

 

Organizator ove najveće sportske biciklističke manifestacije upućuje zahvalu svima koji su na bilo koji naći potpomogli uspješnoj organizaciji Halicanum trophy 2013., a posebno valja spomenuti redare na stazi, članove ostalih međimurskih klubova, vatrogascima DVD-a Sveti Martin, dizajnericu Marijanu Marušić, članove sekcije Rimljana HKUU Sveti Martin.  Posebno Hvala dr. Grudiću, dr. Kozjaku i dr. Igrecu koji su dali velik doprinos provedbi ove manifestacije. Također, zahvaljujemo voditelju programa Denisu Tomašiću, Vilimu Mezgi, Juri Soldatu, Tomislavu Kolcu, i naravno generalnom sponzoru utrke Huni bike shopu iz Preloga, Toplicama Sveti Martin, poduzeću Promming, Transporti Mišić, TSH / Grama, Belović interijeri, Vinariji Nemec, te pokroviteljima manifestacije Općini Sveti Martin na Muri, TZ općine Sveti Martin i Županiji Međimurskoj.

 

 (Tekst: I.Z., foto: Alen Galović Shpyro, Predrag Trstenjak)