Župan Matija Posavec preuzima vlast i u Gradu Čakovcu!

Jučer održani lokalni izbori uglavnom su završili onako kako je Muralist predvidio početkom godine. Velikom većinom glasova župan ostaje Matija Posavec, a uvjerljive pobjede postigli su i gradonačelnici Grada Mursko Središće, Dražen Srpak, kao i gradonačelnik Grada Preloga, Ljubomir Kolarek. Svi su oni pobijedili u prvom krugu.

No u drugi krug ide se u Gradu Čakovcu, utvrdi međimurskog SDP-a. U drugi krug ide aktualni gradonačelnik Stjepan Kovač, koji je osvojio 4.753 glasova ili 39,66% . S njim u drugi krug ide kandidatkinja Nezavisne Liste Matija Posavec Ljerka Cividini koja je dobila 3.048 glasova ili 27,63%.

U noći nakon izbora otvorenu podršku Posavcu dao je ministar Darko Horvat, predsjednik međimurskog HDZ-a koji je jasno rekao da će povjerenje ove stranke u drugom krugu dobiti Nezavisna Lista Matija Posavec, odnosno kandidatkinja Ljerka Cividini. Matematički bi to izgledalo tako da gospođa Cividini uz glasove HDZ-a stiže do 36% glasova što je već u okviru statističke greške u odnosu na Stjepana Kovača.

Sada će tako o novom gradonačelniku odlučivati faktori poput izlaznosti to jest motiviranosti birača. Stoga je vrlo moguće da gradonačelnica postane gospođa Cividini.

Kako je Nezavisna Lista Matija Posvec pobijedila u izborima za Gradsko vijeće Grada Čakovca osvojivši 38,63% glasova, uz one iz HDZ-a i možda stranke Fokus može imati većinu u tom tijelu. Tako se može dogoditi da jedna politička opcija ima prevlast u Gradskom vijeću, a druga, ako pobijedi Kovač, gradonačelnika kojem neće u takvoj konstelaciji snaga biti nimalo jednostavno vladati.

Na kraju podsjetimo se izbora iz 2013. godine kada su u drugi krug u izboru za župana ušli tadašnji župan Ivica Perhoč (SDP) i Maija Posavec koji uz pomoć zna se koga po prvi put postaje župan Međimurske županije.

(R. Tomanić, foto: Tin Tomanić)