ŽUPAN MATIJA POSAVEC – OLUJA NIKADA NEĆE BITI ZABORAVLJENA!

Župan Posavec: „Hrabrost, samouvjerenost, predanost i požrtvovnost naših branitelja nikada nećemo zaboraviti“

„Odajući počast, prije svega hrvatskim braniteljima i žrtvi njihovih obitelji, Oluja nikada neće biti zaboravljena“,rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec prilikom obilježavanja 5. kolovoza, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u Međimurju. Uz izaslanstvo Međimurske županije i Grada Čakovca, mimohodom te paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca kod spomenika borcima Domovinskog rata u Perivoju Zrinskih u Čakovcu. Počast su herojima iskazali i potpredsjednica Hrvatskog sabora Dragica Zgrebec, saborski zastupnik Dragutin Glavina, predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Policijske uprave međimurske, Zrinske garde Čakovec, Hrvatske vojske, Uprave za obranu, Matice hrvatske-ogranak Čakovec, Družbe „Braća Hrvatskog Zmaja“, kao i članovi obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja.

2

Svijeće su zapaljene i kod Spomen zida poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu uz zajedničku molitvu koju je predvodio fra Josip Župan. U ime Međimurske županije počast Međimurcima, hrvatskim braniteljima, odali su uz župana Matiju Posavca, zamjenici župana Zoran Vidović i Sandra Herman, dok u ime Grada Čakovca gradonačelnik Stjepan Kovač i predsjednik Gradskog vijeća Jurica Horvat.

„Nitko se ne diže tako visoko kao onaj koji zna kuda ide. Mudra je to misao koja ističe hrabrost, samouvjerenost, predanost i požrtvovnost onih koji znaju svoju vrijednost i jasno vide cilj koji je pred njima.

4

  1. 5. kolovoz upravo je dan kada se i mi svojim mislima i promišljanjima prisjećamo svih tih vrijednosti koje su imali oni kojima je taj dan posvećen, našim hrvatskim braniteljima“, u svom je govoru istaknuo međimurski župan i dodao kako upravo zahvaljujući njima slavimo dan pobjede i domovinske zahvalnosti, ove godine 20. po redu. Mislima se vraćamo u 1995. godinu i Operaciju “Oluja“, 84 sati trajanja akcije, kada je gotovo 200 tisuća hrvatskih vojnika, u tom periodu oslobodilo 10.400 četvornih kilometara do tada okupiranog područja ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske.

5

„Prošlo je već punih 20 godina otkako je Republika Hrvatska ostvarila svoj toliko željeni cilj, slobodu. Ujedno 5. kolovoza slavimo pobjedu hrvatskih branitelja u vojno-redarstvenoj akciji „Oluja“, kada su hrvatski vojnici pobjedonosno ušli u Knin, danas grad simbol te pobjede“, naglasio je Stjepan Horvat, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Međimurske županije.

6

„78 Međimuraca koji su se borili širom Hrvatske u mnogim vojnim i policijskim postrojbama, u ratu je na žalost i izgubilo život. Ta žrtva mora nam biti primjer i dati snagu, baš kao što je bila onima koji su stvarali povijest, pokazali snagu i zajedništvo hrvatskog naroda“, rekao je Posavec te pozvao da damo sve od sebe da ta borba ne prođe uzalud i da s istim vrijednostima stvaramo bolje sutra, pritom ne zaboravljajući na slavnu prošlost. „Svojim su se postupcima i nesebičnošću hrvatski branitelji digli visoko, na nama je da ih prisjećanjem na njih zadržimo na tom pijedestalu koji su svojom žrtvom i ljubavi prema domovini itekako zaslužili, jer to su pojedinci koji čine razliku, koji su znali kuda idu, prema slobodnoj, neovisnoj i europskoj Hrvatskoj u kojoj danas žive njihove obitelji“,zaključio je i pozvao sve da na blagdan ponosa, poštovanja i zahvalnosti te vrijeme kada slavimo dane borbe za slobodu, neovisnost i demokraciju izvjese stijeg na svoje domove i ustanove te odaju počast našim herojima

(Mateja Gošćiej, http://medjimurska-zupanija.hr/)

3

7

8

9

10

11

12

13