ZOKI TUGUJE, ĐIMI LIKUJE!

Jučer je Zoran Milanović na konferenciji za medije faktički podnio ostavku na mjesto predsjednika SDP-a iako je to taktički obrazložio riječima da se više neće kandidirati na tu funkciju. Posljedica je to izgubljenih parlamentarnih izbora od HDZ-a koji je osvojio 61 mandat dok je njegova Narodna koalicija dobila samo 54 zastupnika. Odustao je i od pokušaja formiranja koalicije s Mostom jer je shvatio da je to u ovakvom odnosu snaga nemoguće te najavio da će u životu raditi nešto drugo i da mu svakako neće biti dosadno.

S druge strane Narodna koalicija je najviše zahvaljujući Matiji Posavcu poharala Međimurje i doslovno dotukla HDZ u svim općinama i gradovima do te mjere da hadezeovci 1-2 % više dobivenih glasova od prošlih izbora proglašavaju velikim uspjehom. Za zadovoljstvo svakako ima  razloge predsjednik GO SDP-a Mursko Središće Mario Nerer Đimi koji će se na sljedećim lokalnim izborima gotovo sigurno suprotstaviti sadašnjem aktualnom gradonačelniku Draženu Srpaku (HDZ). Na to ga potiče i obvezuje čak 59,21 % glasova koje je dobila Narodna koalicija u Murskom Središću. No ne smije zaboraviti da to nisu sve glasovi SDP-a ,a u gradskoj vlasti HNS Matije Posavca nalazi se u koaliciji s HDZ-om i ostalim strankama koje tu participiraju.

01

Podsjetimo da je na prošlim lokalnim izborima u Murskom Središću pobijedila lista SDP-a, a gradonačelnika su izgubili za samo nekoliko desetaka glasova. Bilo je vrlo tijesno, a kako će biti početkom sljedeće godine nećemo nagađati. Dražen Srpak smatra da se njegov četverogodišnji mandat odlično vidi po izgledu i napretku  grada na svim područjima i da će to birači znati honorirati te da su lokalni izbori sasvim nešto drugo od parlamentarnih. No i on mora biti svjestan činjenice da mu oporba predbacuje da je sve što je učinio obična šminka i ako ne aktivira Gospodarsku zonu Brezje i ne zaustavi kamione-kamikaze, samo sa jumbo plakatima ne može biti siguran u pobjedu. To su i glavni problemi u gradu, nezaposlenost, iako je najmanja u Međimurskoj županiji, iseljavanje mladih i teretni promet glavnom ulicom u kojoj su stanovnici na rubu živaca i žive u kućama koje se mogu svaki čas srušiti. Oko ovih stvari voditi će se bitka dvije najjače stranke dok će vizualni dojam biti u drugom planu.

Na fotografijama Tina Tomanića koje donosimo nalaze se Zoran Milanović i Mario Nerer, a snimljene su prilikom Milanovićevog posjeta Murskom Središću na šetnici uz Muru i ispred Beach bara Trska za vrijeme njegove kampanje za predsjednika SDP-a.

(R. Tomanić)

02