ŽIVI ZID – GRAD ČAKOVEC ZARAĐUJE MILIJUNE NA TOTOVCU, A MJEŠTANIMA NE DAJE NIŠTA!

Održana je novinarska konferencija Gradske organizacije Živoga zida Čakovec. Konferenciji su bili nazočni Denis Sakač, potpredsjednik županijske organizacije, dr. sc. Branimir Bunjac, povjerenik za grad Čakovec, Nenad Đurđek i Damir Rešetar.

Na konferenciji je iznesen podatak da je Živi zid je na parlamentarnim izborima u Međimurskoj županiji ostvario rezultat od 5,4% glasova. Temeljem toga rezultata kao i stalnoga porasta rejtinga stranke, Živi zid s pravom očekuje uspješan nastup na lokalnim izborima 2017. godine.

Međimurska organizacija Živoga zida već je formirana i ranije, a u ovoj godini je stranka krenula s osnivanjem ustrojstvenih oblika po gradovima i općinama. Prva je u siječnju formirana Gradska organizacija Mursko Središće, a u travnju se planira osnivačka skupština Gradske organizacije Čakovec. Obzirom da na području grada Čakovca već sada postoji 59 članova Živoga zida, sasvim je jasno da nema zapreka da se osnivačka skupština održi prema planu.

Živi zid ima namjeru osvježiti politiku u Čakovcu, ali i uvesti bitne promjene u upravljanju. U Živome zidu ne žele da Čakovec bude drugi grad po postotku blokada u Hrvatskoj kao što je sada (preko 16%), a također da sam Grad kao institucija grca u dugovima. Ne smatraju dobrim da Prelog postaje grad u kojemu se investira i otvaraju tvornice, otvaraju se radna mjesta, a Čakovec grad u kojemu žive dužnici i gdje se masovno otvaraju kockarnice i kladionice. Mnogi stanovnici Čakovca izgubili su povjerenje u svoju gradsku upravu i vjeruju da služi još samo za uhljebljivanje i strančarenje, a ne više interesima građana.

Doista je neprimjereno da u ovako teškim vremenima gradonačelnik Čakovca ima plaću veću od saborskih zastupnika i ministara i za oko tri tisuće kuna veću od međimurskoga župana, a grad ne može pokriti neke od osnovnih potreba građana. Živi zid će se založiti za manju i jeftiniju, ali ujedno efikasniju gradsku upravu, koja će biti stvarni servis u službi građana.

Iz Živoga zida također pozivaju saborske zastupnike iz Međimurja, među kojima su i neki sa područja grada Čakovca da porade na smanjenju vlastitih beneficija, a posebno da odustanu od najma stana sa plaćenim režijama u Zagrebu koji porezne obveznike košta 3 tisuće kuna mjesečno po osobi.

Gradska organizacija Živoga zida Čakovca aktivno će ukazivati na probleme u gradu, ali i nuditi rješenja. U tom smislu pozivamo sve zainteresirane građane da nam se s povjerenjem obrate kako bi kvalitetne ideje ugradili u viziju grada koji će nastajati u skoroj budućnosti.

Već više puta Živi zid je upozoravao na problem hidrauličkoga frakturiranja u Mačkovcu odnosno Mihovljanu, na koji sve do danas nisu dobili zadovoljavajuće odgovore. Obzirom da se radi o katastrofalnoj i u svijetu zabranjenoj metodi bušenja podzemlja koja između ostaloga uzrokuje povećanu radioaktivnost i stopu raka u području bušotine Živi zid će svakako sljedeći puta blokirati prolaz INI d.d. do bušotine,  jer prema njihovim saznanjima postoje planovi za daljnju eksploataciju. Ujedno pozivaju sve udruge za zaštitu prirode da im se jave kako bi osmislili zajedničku platformu zaštite od frakturiranja.

Također su upozorili na probleme u naselju Totovec. Tamo dnevno prolazi do 300 kamiona sa šljunčara. Kamioni su nerijetko pretovareni i za 20 tona, grad je prepun prašine i prosutoga šljunka, vozači ne poštuju ograničenje brzine, a često prolaze i preko privatnih dvorišta. Ljudima pucaju fasade, nosivi zidovi, stropovi. Nema zebre, signalizacije, a policija ne reagira na dojave građana, nego ih još ismijavaju. Nije riješeno pitanje autobusnih stajališta, ugrožena su djeca koja idu u školu.

Grad mjesečno dobija desetine tisuća naknade za odlagalište otpada i koncesiju za vađenje šljunka, na Totovcu se zarađuju milijuni, a deset godina nije ništa uloženo u selo. Ogorčeni stanovnici Totovca smatraju da im grad sve uzima, a istovremeno mještanima ne daje ništa, govoreći im da su naknade za koncesiju samo „novac na papiru“. Živi zid predlaže da se čim prije sagradi zaobilaznica za promet kamiona u Totovcu, kao i da se novac dobiven od koncesija općenito više ulaže u infrastrukturu naselja. (m)

92939a49-8474-4b0e-b02d-fdc227b84e56

ac383361-c120-465e-b7bf-e6860aea600d