Željko Pavlic (MDS): I župan Kolar podržao inicijativu za obnovu pruge do Zagreba

Prije nekoliko dana održan je sastanak u uredu župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara u Krapini, kojem su prisustvovali domaćin župan Željko Kolar, Željko Pavlic, predsjednik MDS-a, autor i pokretač inicijative i saborska zastupnica dr. Andrea Marić, koja će ovu inicijativu predstavljati u  u Hrvatskom saboru.
Na sastanku je Željko Pavlic županu Kolaru predstavio osnove Inicijative kojom se Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture predlaže da u programske i proračunske dokumenteministarstva uvrsti i projekt i osiguraju sredstva za obnovu, modernizaciju i elektrifikaciju cijele dionice postojeće pruge Kotoriba-Čakovec-Varaždin-Novi Marof-Zabok-Zagreb.
Pavlic je istaknuo da je glavni razlog za pokretanje ove inicijative bilo stanje na terenu, odnosno svojevrsna prometna izolacija u kojoj se nalaze Međimurska,  Varaždinska   i Krapinsko-zagorska županija u odnosu na grad Zagreb, a time i prema cijeloj Hrvatskoj, a što se posebno odnosi na željeznički promet. Naime, dovoljno je pogledati vozni red i uvjeriti ćemo se u slabu prometnu povezanost ovog dijela Hrvatske sa Zagrebom. Prema voznom redu prvi vlak iz  Kotoribe kreće ujutro u 4:18 i vozi do Varaždina u koji stiže u 5:08, slijedi presijedanje u drugi vlak koji iz Varaždina kreće u 5:26, a stiže u Zagreb u 7:49. Ukupna vožnja od 145 kilometara traje 3:31 minutu.
Dakle, u vrijeme dok u Europskoj uniji vlakovi udaljenosti kao što je između Kotoribe i Zagreba prevaljuju mjereći u minutama, mi i dalje te udaljenosti prelazimo mjereći u satima.
To stanje je neprihvatljivo i mi ovom inicijativom predlažemo Ministarstvu da predvidi sredstva za obnovu postojeće pruge do Zagreba kako bi se postiglo da putovanje od Kotoribe do Zagreba traje 1:30 minuta, a od Varaždina do Zagreba, udaljenost je samo 90 km, 1 sat. S obzirom da je Ministarstvo u narednim godinama najavilo velika ulaganja u željeznicu od preko 20 milijardi kuna, mislimo da se trebaju odvojiti sredstva i za obnovu postojeće pruge od Kotoribe, Čakovca, Varaždina, Novog Marofa, Zaboka do Zagreba.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar podržao je ovu inicijativu, također ističući važnost i za Krapinsko-zagorsku županiju, jer veliki dio trase ove pruge prolazi kroz Krapinsk-zagorsku županiju, povezujući gradove Bedekovčinu, Konjšćinu, Zlatar Bistricu, Budinšćinu, Zabok sa Zagrebom.No, željeznička veza je, kao i na cijeloj trasi, spora tako da stanovnici ovog dijela Zagorja, unatoč blizini Zagreba, moraju utrošiti puno vremena da do Zagreba i stignu. Da bi se to promijenilo potrebna je hitna modernizacija i elektrifikacija ove pruge. – naglasio je župan Kolar.

Na kraju sastanka Željko Pavlic zahvalio je županu Kolaru na podršci i najavio da će podršku ovoj inicijativi zatražiti  još od nekih čelnika lokalne i regionalne samouprave, kako bi njezina percepcija u Ministarstvu bila još ozbiljnija.

Predsjednik MDS-a:
Željko Pavlic