Željko Pavlic HŽ Infrastrukturi: Obnovite pruge i u Međimurju!

Na aktualnom satu 18. sjednice Skupštine Međimurske županije vijećnik Željko Pavlic, MDS, postavio je pitanje HŽ Infrastrukturi upozoravajući na loše stanje na međimurskim prugama, čija obnova teče presporo, za razliku od nekih dugih krajeva:

„Još 2020. godine je Skupština Međimurske županije, na prijedlog MDS-a, usvojila Zaključak kojim se poziva HŽ Infrastrukura da u narednim godinama osigura dostatna sredstva za obnovu i redovito održavanje mreže pruga i pružne infrastrukture na području Međimurske županije.

Prolazi već peta godina od donošenja zaključka i početka radova, no glavni projekt obnove, dionica pruge od Čakovca do Kotoribe – DG, u cjelosti još nije završen.

Ističem da se radi o najstarijem dijelu željezničke pruge Hrvatskoj, prvih 42 kilometra izgrađena su na dionici od Kotoribe do Macinca pušteno je u promet 24. travnja 1860. godine i koja je dugogodišnjom nebrigom i neulaganjima postala nesigurna i nepouzdana za vožnju.

Napominjem da i mi u Međimurskoj županiji punimo proračun HŽ Infrastrukture prema Zakonu o željeznici, uplatom po litri goriva od 0,03 eura naplaćene trošarine.

Pitam HŽ Infrastrukturu kada će u potpunosti biti završena dionica pruge od Čakovca do Kotoribe – DG, i koji se radovi još predviđaju na obnovi mreže pruga i pružne infrastrukture na području Međimurske županije?” (m)