Zbor građana Sitnice – Romi traže ukidanje socijalne pomoći za radno sposobne

U četvrtak 29. kolovoza 2019. godine u romskom naselju Sitnice održan je Zbor građana na temu sigurnost građana romskog naselja i komunalni problemi.

Zbor građana organizirani je na inicijativu grada Mursko Središće i Vijeća mjesnog odbora Sitnice. Na zboru su prisustvovali gradonačelnik grada Mursko Središće Dražen Srpak, predstavnici Policijske postaje Mursko Središće, ravnateljica dječjeg vrtića „Maslačak“ Ivana Maltarić i komunalni radnik Drago Belše, dok se iz Centra za socijalnu skrb nitko nije odazvao, iako im je bio upućeni službeni dopis iz Grada Mursko Središće.

Na zbor građana su bili pozvani svi dijelovi sustava, jer samo tako se može polučiti neki rezultat, a u gradu Mursko Središće smatraju da je Centar za socijalnu skrb visoko na ljestvici uključenih u te probleme.

Stotinjak stanovnika romskog naselja okupilo se na zboru građana, što svakako govori da su Romi zainteresirani za rješavanje problema i miran suživot sa građanima grada Mursko Središće. Zbor je vodio predsjednik Mjesnog odbora Sitnice Milorad Mihanović.

„Vezano uz događaj koji se dogodio u naselju, ja mislim da nismo svi isti i da nisu svi napadali policiju. Mi Vijeće romske nacionalne manjine i Vijeće mjesnog odbora osuđujemo taj čin i ne želimo da se to ponovi. Ne želim da institucije misle kako smo svi isti, kako se piše po novinama. Vidli smo da u novinama piše da se gradonačelnik boji doći u naselje, ali to sigurno nije tako. U novinama piše da se Romi naoružavaju, to nije tako, ima par njih koji rade probleme ali neka institucije rade svoje. U Sitnicama se smanjio broj paljevina, nema problema kakvi su bili prije.“

Gradonačelnik Dražen Srpak istaknuo je „Ako u ovom naselju želite živjeti u miru, onda morate živjeti u miru sa onima koji su vam prvi susjedi, građani grada Murskog Središća. Vi ste prihvaćeni, ljudi vas ne diskriminiraju, ali morate istom mjerom vratiti. Na vama je da pomognete gradu Mursko Središće, policiji, Centru za socijalnu skrb, ravnateljici dječjeg vrtića, ravnatelju Osnovne škole.

Vrši se integracija djece u dječjim vrtićima, 35 djece pohađa dječji vrtić, to je ne mjerljiva korist. Velika većina vas koji razlikuje dobro od lošeg ne može dozvoliti da se napada policija, velika većina vas želi miran život, miran suživot sa sunarodnjacima u naselju i sa svima drugima, na vama je da pomognete svima nama, da se i nadalje razvijate,da djeca pohađaju dječji vrtić, Osnovnu školu, srednju školu, da se zapošljavate, da imate normalan život.

Svaki dan se morate truditi da vam bude bolje, da vašoj djeci bude bolje. Grad provodi rad za opće dobro. Tu sam ja i tu ste vi, mi smo dužni napraviti da nam bude dobro, da bude red, rad i disciplina, a ne svađe, prijetnje. Grad želi da Centar za socijalnu skrb u roku 2 mjeseca napravi analizu stanja iz djelokruga svojih ingerencija, što je potrebno promijeniti na bolje.

Najbolji primjer će biti kada će naselje biti prazno u 7 sati ujutro, kada ćete biti na poslu, djeca u vrtićima i školi. Paljevina je manje, ali neznam da li ste svjesni koliko je to vama, vašoj djeci štetno za zdravlje. Nemojte paliti, sami sebe trujete, djecu trujete. Što se tiče smeća, očistili smo okoliš i sad opet sve isto. Morate surađivati, znate što je normalan život, na vama je da odlučite kako želite živjeti.

Ovo što se dogodilo u naselju neka bude prvi i zadnji put. Ako se slučajno drugi puta dogodi takvi incident, molim vas nemojte gledati, nego pomognite im i pokažite na kojoj ste vi strani. Dobro ste prihvaćeni i današnji sastanak ima svrhu da to tako i ostane. Ruka suradnje i zajedništva je pružena, treba je samo prihvatiti i smiriti ovu neugodnu situaciju koja ne čini dobro nikome.”

 Ispred Policijske postaje obratio se zamjenik načelnika Marinjo Furdi „Što se tiče policije, mi odrađujemo posao dobro, ako želite da radimo još bolje pomognite nam. Mi se trudimo kolko možemo. Tu smo da vam pomognemo, da bude miran suživot sa svim građanima. Policijska postaja vam je na raspolaganju 24 sata.“

Gordan Horvat istaknuo je „Što se tiče Centra za socijalnu skrb, oni imaju točan uvid tko je radno sposoban, ako dobivaju tu socijalnu pomoć neka odrade. U naselju Sitnice ima 80% radno sposobnih građana.“

Okupljeni se obratio Branko Oršuš  „Na manifestacijama i događajima u gradu Mursko Središće smo prisustvovali i nikada nije bilo diskriminacije, uvijek smo bili prihvaćeni. Mi želimo da nas građani i dalje prihvaćaju. Ovaj događaj u naselju što se dogodio sa policijom, ne osuđujem nego pre usuđujem, oni nam daju obranu, policiju treba poštovati, grad i građane treba poštovati.Mi želimo surađivati, mi želimo suživot sa građanima Murskog Središća, jer nismo imali diskriminaciju niti u gradu, niti u vrtiću, niti u školi. Da je sad tu socijalna skrb ja bih im predložio što se tiče naknade, neka dio bude u hrani da djeca nebudu gladna, a dio novci da se podmire troškovi režije. Veliki problem u naselju rade oni koji su tu doseljeni i žive tu nelegalno i molimo policiju da odradi svoj dio posla.“

 Franc Horvat : “Mi bez grada Mursko Središće ne možemo biti. Mi ne odobrava ovaj incident koji se neki dan s policijom dogodio. Mi želimo normalan život, normalan suživot sa svim građanima. Romi koji su nezaposleni, a sposobni su za rad, neka rade. Centar za socijalnu skrb neka pogleda tko prima minimalnu naknadu i može raditi, a ne radi.”

Na prošlom zboru građana bilo je puno manje stanovnika naselja Sitnica. Jučerašnja puno veća uključenost pokazuje njihovu želju i brigu da se ovakvi događaji ne ponavljaju, a da sustav djeluje i procesuira sve one koji rade štetu prvo njima, a zatim i cjelokupnom društvu. Zbor građana se održao u veoma mirnom ozračju sa punim uvažavanjem prema gradonačelniku, policiji, ravnateljici vrtića sa riječima razuma i zahvale za svakodnevnu suradnju i brigu.

(tekst i foto: GMS)