VIDEO Zbog novog Zakona o šumama Grad Mursko Središće uštedio 632 tisuće eura

Grad Mursko Središće je 2019. godine otvorio novu gospodarsku zonu, gdje su sve parcele prodane, većina hala već izgrađena, a neke se počinju graditi. Zbog interesa investitora prije dvije godine pokrenut je postupak proširenja gospodarske zone, pri čemu su nastali veliki problemi jer je prema prijašnjem Zakonu o šumama postojala odredba da jedinice lokalne samouprave u takvim slučajevima moraju platiti naknadu za izdvajanje iz šumske osnove, kao i naknadu za opće korisne funkcije šuma, što je u slučaju Grada Mursko Središće iznosilo visokih 632.000,00 eura.

Gradonačelnik i saborski zastupnik Dražen Srpak upoznao je s tim problemom predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministricu poljoprivrede Mariju Vučković i predsjednika Uprave Hrvatskih šuma Nediljka Dujića čime se pokrenula inicijativa za promjenom spomenutog Zakona kako bi se jedinice lokalne samouprave oslobodile te obaveze i kako bi se omogućilo brže investiranje u zone.

Na sjednica Hrvatskog sabora održanoj početkom veljače saborski zastupnik i gradonačelnik Dražen Srpak uputio je i pitanje državnom tajniku Mladenu Paviću vezano uz oslobođenje plaćanja naknade za izdvajanje iz šumske osnove i naknade za opće korisne funkcije šuma za jedinice lokalne samouprave pa je tako sredinom ožujka usvojeni izmjenjeni Zakon o šumama s kojim će Grad Mursko Središće ali i brojni drugi gradovi uštedjeti novce i moći ih uložiti u uređenje zona.

(GMS)