Zbog nerada Zavoda za prostorno uređenje MŽ, trpe mještani naselja u općini Selnica i sutavno im se onemogućava život dostojan 21. stoljeća

T-com čeka na investiciju i postavljanje odašiljača

U svibnju 2019. u maloj vijećnici održan je sastanak na temu 3. izmjena prostornog plana Međimurske županije.

Prisutni su bili župan, gosp. Posavec, predsjednik županijske skupštine, gosp, Novak, gradonačelnici grada Čakovca i Preloga – gosp. Kovač i Kolarek, načelnici općina Sveta Marija, Nedelišće, Kotoriba i Selnica gđa.  Slamek i gosp. Dania, Grgec i ja. Ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Međimurske županije gđa. Pintar, pročelnik za urbanizam grada Čakovca gosp. Šipoš, urbanisti gđa. Vesna Makovec i gosp. Bojan Perhoč kao savjetnici općine Nedelišće te još nekolicina drugih djelatnika županije.

Sastanak je sazvan iz razloga jer je nakon višegodišnjih 2. izmjena Prostornog plana Međimurske županije rezultat rada Županijskog zavoda za prostorno uređenje bio taj da u 2. izmjene Prostornog plana županije nisu uvršteni opravdani zahtjevi naših lokalnih zajednica – Čakovca, Preloga, Nedelišća, Kotoribe i Selnice. Zahtjeve su lokalne zajednice podnijele prvo u javnoj raspravi, a kasnije i kao amandmane koji su odbijeni u proceduri izglasavanja na Županijskoj skupštini.

Bio je to rezultat u  konačnici neargumentiranog neuvrštavanja zahtjeva lokalnih zajednica u Prostorni plan županije  tako da je rezultat višegodišnjih 2. izmjena  Prostornog plana županije bio nekoliko izmjena formalne naravi radi usklađenja s planovima i studijama državne razine te rješavanje zahtjeva INE, a da se stvarna svrha planiranja potreba lokalnih zajednica nije odradila

Tada je izraženo opće nezadovoljstvo prisutnih gradonačelnika i načelnika načinom rada Županijskog zavoda, njegove ravnateljice i djelatnika.

Svrha sastanka bila je da se župan gosp. Posavec i predsjednik skupštine Međimurske županije upoznaju sa situacijom.

Nakon što je odrađena argumentirana rasprava sviju prisutnih strana Župan je donio odluku da se odmah krene u 3. izmjene Prostornog plana Međimurske županije i naložio ravnteljici Zavoda za prostorno uređenje MŽ da se one moraju odraditi do kraja 2019. godine.

Osobno sam početkom godine na skupštini pitao zašto se kasni,  a tada je voditeljica zavoda gospođa Pintar odgovorila kako su upućeni potrebni zahtjevi prema službama.

U ovom slučaju pandemija nije razlog jer su sve službe bile dostupne i posao se mogao odraditi.

Ovih dana dobivamo svi poštom „zahtjev za davanje mišljenja o procjeni strateške promjene“ pa prema svemu možemo očekivati još mjesece i mjesece prije donošenja plana.

Po „dobrom„ starom običaju zapisnik se nije vodio kao i na mnogim drugim sastancima gdje sam bio prisutan.

Napominjem da zbog ovakvog neodgovornog ponašanja trpe naši projekti, a posebno trpe mještani koji čekaju rješavanje infrastrukturnih problema.

Što se tiče Općine Selnica T-com je odavno odobrio investiciju postavljanja odašiljača u Bukovcu, ali zbog ovakvog sramotnog nerada očito će čekati još jedno vrijeme da dobiju potreban tv signal odnosno mrežu kakvu su već mogli imati. Nedavno me je g. Dražen Srpak i pitao: “Ti znaš da je tebi odobrena investicija na T-com i da čeka realizaciju?”. Znam i samo se nadam da T-com-u neće dosaditi čekanje, a puno sam truda uložio da se investicija odobri.

Sada je listopad 2020. godine. Tražim jasan i precizan odgovor o terminu kada će biti donesene 3. izmjene Prostornog plana županije i pitam župana: “Tko će preuzeti odgovornost za nerad g. Pintar i Zavoda za prostorno uređenje?”

Obzirom na to da su zahtjevi u 3. Izmjenama PPŽ-a mogli već biti odrađeni u ranijoj Izmjeni te zbog prekoračenje dogovorenih rokova za 3. Izmjene zahtijevam sankcije za odgovorne jer jedino tako možemo promijeniti postojeću neodrživu situaciju. Na kraju napominjem kako ovo u Varaždinskoj županiji odrade u roku od 6 mjeseci.

Ervin Vičević