“Zaželi – program za zapošljavanje žena” – održana konferencija u CZK “Rudar”

U Centru za kulturu “Rudar” Mursko Središće u srijedu 25. travnja 2018. godine održana je početna konferencija projekta “Omogući – podrži – pomozi” koji se provodi u okviru “Zaželi – program zapošljavanja žena”  raspisanog od strane Ministarstva rada i mirovinskog sustava. Unutar ovog projekta Gradu Mursko Središće dodijeljeno je ukupno 1.471.184,27 kuna  100% bespovratnih sredstava od kojih 85% odnosno 1.250.506,63 kuna se odnosi na financiranje iz ESF-a, a 15% odnosno 220.677,64 kuna iz državnog proračuna Republike Hrvatske. Prihvatljive aktivnosti ovog projekta su prije svega zapošljavanje žena iz ciljanih skupina koje se najprije putem certificiranih programa educiraju i osposobljavaju, a zatim zapošljavaju na poslovima pružanja potpore i podrške starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju u lokalnoj zajednici. Prihvatljiva aktivnost je također i osiguranje minimalnih materijalnih uvjeta za  provedbu aktivnosti pri pružanju potpore i podrške starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju. Ta se aktivnost konkretno manifestira kroz mogućnost nabavke higijenskih potrepština te potrepština održavanja kućanstva osoba za koje će žene skrbiti, i to u mjesečnoj vrijednosti od 200,00 kuna po korisniku. Tu je i nabava bicikala za same žene koje će time postati mobilnije. Projektom “Omogući – podrži – pomozi” želi se smanjiti postotak nezaposlenih žena, potaknuti njihovo zapošljavanje te unaprijediti radni potencijal teško zapošljivih žena i žena s nižom razinom obrazovanja. U okviru projekta Grada Mursko Središće zaposliti će se 8 žena; 7 žena iz područja grada Mursko Središće s završenim osnovnoškolskim obrazovanjem i starosne dobi iznad 50 godina i 1 žena iz područja općine Selnica s utvrđenim blažim invaliditetom.

Sudionike početne konferencije pozdravio je i pobliže upoznao s projektom gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak dok je ulogu moderatora imao konzultant u projektu Dražen Breglec.

Gradonačelnik Dražen Srpak je istaknuo: “Jako sam ponosan što smo uspjeli u ovom projektu, što smo s našim partnerima – Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Centrom za socijalnu skrb i Općinom Selnica uspjeli u aplikaciji. Na nama je da sada taj hvalevrijedan projekt kvalitetno sprovedemo što ćemo i učiniti. Trudit ćemo se i nadalje te vjerujemo da će biti još dobrih i ovako kvalitetnih programa/projekta od strane ministarstava. Mislim da će ovih 8 žena koje će raditi na projektu i nakon isteka dvije godine koliko traje projekt jednim djelom ostati u obiteljima na bilo koji način jer to su vam pomalo neraskidive veze – kad si s nekim dvije godine i kad mu svaki dan pomažeš. Jako mi je drago što je među tih 8 žena i 1 žena iz romske populacije. Drage žene, želim vam puno uspjeha i želim vam da budete dobre domaćice u tim obiteljima i siguran da ćete stvoriti neke nove veze i nova prijateljstva koja će trajati do kraja života. Pozdravljam i korisnike – gospođu Katarinu Vinko i gospodina Huga Zadravca kojima će vjerujem svaka pomoć dobro doći. ” Početnoj konferenciji projekta “Omogući – podrži – pomozi” nazočio je i saborski zastupnik Darko Horvat koji je čestitao ženama i srdačno pozdravio sve partnere u projektu i sve prisutne.

Poziv „Zaželi – program zapošljavanja žena“ u skladu je s europskim i nacionalnim preporukama o unaprjeđenju položaja žena na tržištu rada i zaštite prava žena. U skladu je i sa smjernicama politika zapošljavanja država članica EU s naglaskom na promicanje socijalne uključenosti i suzbijanja siromaštva pogotovo uzevši u obzir da će se kao sudionice ovih aktivnosti uključivati žene koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada, a koje će skrbiti o starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju. Projekt je namijenjen zapošljavanju žena u nepovoljnom položaju na tržištu rada, s naglaskom na žene starije od 50 godina, žene s najviše završenom srednjom stručnom spremom, žene s invaliditetom, žene žrtve trgovanja ljudima, liječene ovisnice, žene žrtve obiteljskog nasilja, beskućnice. Zahvaljujući ovome pozivu na području čitave Hrvatske planira se zaposliti gotovo 3.000 žena koje će raditi na poslovima potpore i podrške te brige za gotovo 12.000 starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju u njihovim zajednicama. Projekti će se provoditi u teško dostupnim područjima (ruralna područja i otoci) te u onim područjima u kojima je stopa nezaposlenosti i stopa dugotrajne nezaposlenosti viša od hrvatskog prosjeka. Organizacija početne konferencije projekta financirana je u okviru Operativnog programa učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. iz Europskog socijalnog fonda.

(GMS)