ZAVRŠENI DANI GRADA – EVO ŠTO JE REKAO GRADONAČELNIK SRPAK

Poštovani uzvanici ,poštovane sugrađanke i sugrađani,poštovane gradske vijećnice i vijećnici,predsjednice i predsjednici MO ,župniče, a posebice svi vi koji ćete danas dobiti zaslužena priznanja grada Mursko Središće!

Danas naš grad postaje punoljetan.Vrijeme je za preuzimanje odgovornosti,vrijeme je za ozbiljne stvari,vrijeme je za raskid sa dječjim bolestima,vrijeme je za napredak u svakom pogledu.

Pet godina bio sam zamjenik gradonačelnika,dvije sam gradonačelnik slobodno mogu reći da u ovom poslu za mene više nema nekih posebnih nepoznanica.U pola mandata pogledao sam moj program koji sam iznio na izborima prije dvije godine.Sa ponosom mogu reći da nema nijedne točke programa koja nije započeta, a neke su već u polovici mandata završene ili pak je u tijeku njihovo rješavanje.Želim zahvaliti svim mojim dragim suradnicama i suradnicima na pomoći u tome jer bez njih to i ne bi bilo moguće ,želim zahvaliti predsjedniku vijeća,mom zamjeniku,gradskom vijeću pa i onima koji misle da sve smiju i da je u politici sve dozvoljeno.Želim čestitati novoizabranim mjesnim odborima na izboru i zahvaliti im na dobrom radu i naglasiti da su naselja svakim danom sve uređenija.

Što se dogodilo u ove dvije godine mandata?

Gradske financije su sređene ,dugovi poplaćeni ,dobavljači plaćeni i na računu je danas oko 2 miljuna kuna.Naravno da ćemo ih sa radošću uložiti u projekte koji slijede.

U gospodarskoj zoni Brezje prodano je devet od trinaest parcela, a ove godine izgledne su i prve gradnje.Ovih dana žestoko krećemo u rješavanje njenog infrastrukturnog opremanja, a nažalost okolnosti i mogućnosti financiranja iz drugih izvora osim gradskog proračuna ne idu nam u prilog.Pravila igre su se promijenila i oni koji su prije desetak i više godina pokrenuli zone imali su puno povoljnije uvjete financiranja nego mi danas.

Centar za kulturu se napokon obnavlja i uskoro kreće druga faza , a to je kompletno vanjsko  uređenje zgrade.Treća faza je unutarnje uređenje koju ćemo kandidirati u mjeru 7.

Otvorena su četiri nova parkirališta,postavljeni stupići u centru,obnovljena kuhinja u vrtiću i kupljen auto za dostavu hrane i uskoro će dobiti novu prekrasnu fasadu..Vraćeno je sufinanciranje vrtića,donijete olakšice za mlade obitelji i gospodarstvo kod plaćanja kom. doprinosa.Uređeno je groblje,gradski arhiv se ovih dana završava,otvara se novo dječje igralište,preseljenje GSM antene je izgledno ove godine.Radi se novi PP i UP, te strategija ukupnog razvoja.Razvija se projekt širokopojasnog interneta.Šetnica je stavljena u gotovo punu funkciju i svi građani su ponosni na nju,odradili smo vrlo uspješno Lijepom našom,pobratimili se sa Nardom .Pomažemo crkvi,udrugama..Dječji vrtić Maslačak na moj prijedlog dobio je najvišu županijsku nagradu Zrinski..pomogli smo izdavanje gradskog rječnika,napravili nove table ulica,postavili skulpture obnovili spomenik rudaru..

Pri kraju su projekti za ulice A. Mihanovića i Martinsku,a rade se i za Matije Gupca.Do jeseni imati ćemo građevinsku dozvolu za novi dječji vrtić.Izrađeno je uz pomoć županije i predstavljeno idejno rješenje zaobilaznice i mosta,a nakon puno dopisivanja ,objašnjavanja HC su pokrenule studiju izvodljivosti.

Vraćeno je vađenje krvi u ambulantu,otvoren UO policije,ured za gradnju-urbanizam,HZMO,danas HZZO,sutra reciklažno dvorište koje će koristiti više općina,priprema se otvaranje ginekološke ambulante,a velika mi je želja i pedijatrijska ambulanta i oko toga postoje ideje i naznake rješenja.Priprema se monografija grada i biti će izdana uz 20 godina grada.

Stalno provodimo program javnih radova i stručnog osposobljavanja mladih kojih mi je posebno žao.Ove godine stažiranje je završila generacija izuzetno dobrih,vrijednih mladih osoba koje na žalost ne možemo zaposliti.

Ide projekt sanacije odlagališta Hrastinka i to bez učešća grada ,preko fondova,projekt aglomeracije u kojem ćemo pak morati sudjelovati sa vrlo ozbiljnim sredstvima za naš proračun..

Razvoj naselja je ravnomjeran.U Križovcu je je bila investicija od pola miljuna u pješačku stazu ,ide prema kraju gradnja vatrogasnog spremišta,u Peklenici su riješene dvije ulice sa odvodnjom i stazom,izrađena su i postavljena nekadašnja kola u Peklu,uređuje sa stalno D. dom i ide investicija od 230.000,00 kn rekonstrukcije,ide Čakovečka  ulica od miljun kuna.Nakon završetka ovih projekata idu ozbiljnija ulaganja u naselja Hlapičinu i Štrukovec.Intenzivno tražimo rješenja za očuvanje stare škole u Hlapičini i stavljanje majura u Štrukovcu u funkciju.U Sitnicama je gotovo sa infrastrukturom,postavljen je veliki križ i kapelica.

Od prošle godine grad je postao potpomognuto područje jer smo za pola postotka ušli u indeks II razvijenosti.Stoga će prihodi biti nešto veći,plaće će biti nešto veće,postoje pogodnosti za gospodarstvo..Od iduće godine očekujemo rentu od ugljikovodika i neka bude čim veća..

Ispred nas su veliki projekti.Stavljanje gosp. zone u punu funkciju, aglomeracija,obnova ulica nakon toga,sanacija odlagališta,završetak Centra za kulturu,obnova društvenih domova ,rješavanje prometa,gradnja dječjeg vrtića ,ulaganja u kapitalne donacije udrugama,razvoj turizma.

Za sve to trebat će desetak godina. Nešto od toga će biti i puno prije,ali sve to skupa iziskuje vremena .Ovo govorim iz razloga što za sve to postoji plan ,a planovi se ispunjavaju samo ako su realni.

U tom vremenu ne smije biti strateških grešaka,morati ćemo biti brzi,učinkoviti,pametni,strpljivi, a napose složni.To je formula uspjeha.Bez toga biti će puno teže,ali mi znamo kuda idemo i što želimo i nakon tog vremena grad M.S će povratiti sve ono što zaslužuje .Suradnja sa svim susjednim općinama je dobra i bit će još bolja.U toj simbiozi i suradnji želim napredak svih i veseli me svaki uspjeh koji poluči bilo koji naš susjed i prijatelj .

Želim zahvaliti i čestitati gospodarstvenicima na ulaganjima i razvoju, na očuvanju radnih mjesta i otvaranju novih.

Na kraju zahvaljujem Vama građanke i građani na strpljenju,kritici i pokojoj pohvali,sa obećanjem da ću se i nadalje truditi po svim mojim moćima i znanjima.Neću se bojati donositi odluke jer ste me zato i izabrali i zato me plaćate.Nadam se da će ih velika većina biti ispravna i dobra, a ako ponekad i pogriješim to će biti samo zato jer radio.Kao što je rekla i naša predsjednica međimurskom  pjesmom na inauguraciji,“Daj mi Bože joči sokolove“ u svemu tome..

Čestitam nagrađenima, ima ih puno danas.Moj odgovor na to je da ih ima puno jer su zaslužili , a nitko im dosad nije dao javno priznanje , a mnogi od njih su trebali dobiti davno dok su bili živi.

Za kraj..

Središće u srcu,Međimurje u srcu ,Hrvatska u srcu…

unnamed (25)d