Zatvor za one koji manipuliraju propusnicama

Nacionalni stožer civilne zaštite objavljuje najnovije podatke o koronavirusu u Hrvatskoj.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da je od jučer u 16 sati 56 novih bolesnika što je ukupno 551. ”Dobro je jer je linearni rast, a ne eksponencijalni”, rekao je. Izvijestio je da je 37 osoba izliječeno. ”To ulijeva nadu i nadam se da će našim zajedničkim naporima doći do još izliječenja”, rekao je.

Ministar Davor Božinović izrazio je suosjećanje s obiteljima preminulih. Ocijenio je da se građani sve više pridržavaju mjera stožera, pa je potvrdio da će dopustiti rad specijaliziranih trgovina u sklopu tržnica, a kako bi se pomoglo hrvatskoj proizvodnji. Zatražio je od lokalnih stožera da učine sve kako bi se mjere epidemiologa poštivale. Dopustit će se i rad prodavaonica građevinskog materijala u Zagrebu i Krapinsko-zagorskoj županiji kako bi se mogle sanirati posljedice potresa. ”Pokazuje se da svaki dan pratimo situaciju i promišljamo, dok je god linearni rast mi ćemo popuštati mjere kako bi sve više funkcionirali u izvanrednim uvjetima”, rekao je.

Čelnik Crvenog križa Robert Markt rekao je da oko 2000 volontera pomaže najugroženijima. ”Naše volontere pokreće čovjekoljublje, a ne novac. Ne otvarajte vrata onima koji traže novac. Ako ste to doživjeli, javite policiji”, rekao je. Pozvao je građane da volontere ne doživljavaju kao kurirsku službu već da zovu u slučaju stvarne potrebe, donosi DNEVNIK.hr

Ravnateljica Infektivne klinike Alemka Markotić rekla je da je osam osoba na respiratoru, a demantirala je informacije da je supruga drugog preminulom kritično.

Ministar Božinović rekao je da će odluke o tržnicama stupaju na snagu danas, ali da će početi raditi sutra. Još čeka povratnu informaciju od lokalnih stožera i Udruge gradova i općina.

Do sada je utvrđeno 771 osoba prekršila mjere samoizolacije, a policija je o tome izvijestila Državni inspektorat. Dobio je informacije da ima sumnji u manipulacije s propusnicama. ”To je ozbiljno kazneno djelo, neće biti oprosta, može se sankcionirati od 6 mjeseci do 5 godina zatvora, a u ovajkvoj situaciji neće se izricati minimalne kazne”, upozorio je.

Beroš je potvrdio da se radi na povećanju broja testiranja zdravstvenih djelatnika. Za staračke je domove rekao da su dali jasne upute. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da će mjere higijene i distanciranja danas pojačati.

Za slučaj majke koja je u samoizolaciji, pa dijete koje je bilo hitno navodno nitko nije htio primiti, Beroš je rekao da svi u sustvau moraju ubiti svjesni odgovornosti i uloge. ”Kada je riječ o djevojčici, imala je upalu slijepog crijeva, operirana je i urednog je oporavka”, rekao je i pohvalio majku koja je uredno to prijavila. Zatražio je izvještaj ravnatelja Hitne medicine, pa će istražiti sve okolnosti.

Nemaju preciznu brojku koliko se pozitivnih pacijenata liječi kod kuće, a koliko ih je u bolnici, ali kaže da ih je manji broj kod kuće.

Ministar Božinović osvrnuo se i na stanje u zatvorskom sustavu i rekao da se i tamo svi moraju pridržavati mjera, a za navodni štrajk zatvorenika uputio je da se novinari obrate Ministarstvu pravosuđa.

U četvrtak popodne treća je osoba preminula od koronavirusa. Riječ je o onkološkoj pacijentici iz Slavonskog broda.

Hrvatski Stožer civilne zaštite donio je u četvrtak Odluku za vozače teretnih vozila međunarodnog transporta po kojoj odsad mogu koristiti samoizolaciju u vlastitom domu.

(izvor: https://dnevnik.hr/, foto: Screenshot DNEVNIK.hr)