Zastupnici u Europskom parlamentu o prihodima EU-a, održivom turizmu te očuvanju zdravlja i okoliša

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak sudjelovat će na plenarnoj sjednici koja će se u srijedu i četvrtak održati u Bruxellesu. Raspravljat će se o prihodima Europske unije, održivom turizmu, provedbi direktive o kvaliteti zraka, utjecaju morskog otpada na ribarstvo te kohezijskoj politici i regionalnim strategijama za okoliš u borbi protiv klimatskih promjena.

Novi izvori vlastitih sredstava EU-a

Reforma sustava prihoda EU-a ključna je i za funkcioniranje fonda za oporavak EU sljedeće generacije vrijednog 750 milijardi eura. Zastupnici trebaju odobriti tri zakona koji će doprinijeti reformi sustava vlastitih sredstva EU-a i otvoriti put novim izvorima prihoda EU-a. Jedan od njih je pristojba na nereciklirani plastični ambalažni otpad kojom bi se ujedno potaknulo smanjenje korištenja jednokratne plastike, recikliranje i kružno gospodarstvo.

Čišći, sigurniji i održiviji turizam

Jedan od pandemijom najpogođenijih sektora jest turizam koji predstavlja oko 10 posto BDP-a EU-a. Trenutačno je u riziku šest milijuna radnih mjesta. Zastupnici će u srijedu raspravljati, a u četvrtak glasovati o rezoluciji u kojoj se poziva da se turistički sektor uključi u nacionalne planove oporavka te razmotri privremeno smanjenje PDV-a u turizmu. Očekuje se da će zastupnici istaknuti potrebu da se pronađu zajednička rješenja kako bi se putovanja učinila lakšima i sigurnima, poput potvrde o cijepljenju.

EU predan smanjenju onečišćenja zraka, najvećem riziku za zdravlje povezanim s okolišem

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO),onečišćenje zraka najveći je rizik za zdravlje povezan s okolišem u Europi. Zastupnici bi trebali pozvati na jačanje mreže za praćenje kvalitete zraka i bolje provođenje direktiva o kvaliteti zraka, kao i na definiranje strogih politika usmjerenih na glavne izvore onečišćenja. Pritom važnu ulogu ima zelena tranzicija, ali i promicanje svijesti i djelovanja građana te primjena lekcija o javnom zdravlju naučenih iz pandemije koronavirusa.

Utjecaj morskog otpada na ribolovne aktivnosti

Zastupnici će na plenarnoj sjednici u srijedu upozoriti da je potrebno poduzeti niz mjera za smanjenje otpada u moru: dodatno ograničiti uporabu jednokratne plastike, osnažiti kružno gospodarstvo kroz sakupljanje, reciklažu te prenamjenu i povećanje vrijednosti proizvoda (upcycling) te oblikovati ribolovnu opremu na održiviji način.

Kohezijska politika – potpora lokalnim i regionalnim vlastima u ostvarenju klimatskih ciljeva EU-a

Zastupnici prepoznaju lokalne i regionalne vlasti kao one koje bi trebale preuzeti političku obvezu za ostvarenje klimatskih ciljeva i u tome koordinirano djelovati s nacionalnim vlastima. Europski će parlament pozvati sve lokalne i regionalne vlasti da donesu klimatske strategije kojima će se ciljevi na razini EU-a prenijeti u konkretne lokalne ciljeve, uz potporu kohezijske i drugih europskih politika.

Izvješća o napretku zemalja jugoistočne Europe

Zastupnici će u srijedu glasovati o mehanizmu vladavine prava te provedbi relevantnih direktiva u javnoj nabavi u području obrane, sigurnosti i transfera obrambenih proizvoda, dok će u četvrtak raspravljati o izvješćima o napretku Albanije, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije za 2019. i 2020.

(rt)