Zastupnici o rezultatima Konferencije o budućnosti Europe, izmjenama u europskom izbornom procesu te ublažavanju posljedica rata za EU

 

Od 2. do 5. svibnja eurozastupnica Sunčana Glavak sudjelovat će na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta koja će se održati u Strasbourgu.

Rezultati Konferencije o budućnosti Europe

Zastupnici će u utorak ocijeniti prijedloge i proces Konferencije u kojem je, uime Europskog parlamenta, sudjelovala zastupnica Sunčana Glavak. Konačni prijedlozi utemeljeni su na preporukama europskih i nacionalnih panela građana, idejama građana iznesenima na višejezičnoj digitalnoj platformi, raspravama na plenarnoj skupštini Konferencije o budućnosti Europe te njezinim radnim skupinama. Završno izvješće bit će predstavljeno na Dan Europe, 9. svibnja, u Strasbourgu.

Izbori za EU: Zastupnici predlažu izbornu jedinicu na razini EU-a i glasovanje na Dan Europe

Zastupnici će u ponedjeljak raspravljati o prijedlogu novog europskog izbornog akta kojim bi se uspostavili zajednički standardi, izborne jedinice na razini Unije te ravnoteža u zastupljenosti žena i muškaraca. Nacrtom teksta predviđa se sustav u kojem bi svaki birač trebao imati dva glasa: jedan za izbor zastupnika u nacionalnim izbornim jedinicama i jedan u izbornoj jedinici na razini EU-a. Za takvu ideju transnacionalnih lista zalagali su se i građani u raspravama u sklopu Konferencije o budućnosti Europe.

Suočavanje s gospodarskim i socijalnim posljedicama rata za EU

U utorak poslijepodne zakazana je rasprava o utjecaju ruske agresije na europski turistički sektor. Zastupnici će u srijedu pozvati Komisiju da podnese prijedlog za ublažavanje gospodarskih i društvenih posljedica sankcija koje je EU nametnuo Rusiji.

Žensko poduzetništvo i zaštita žena izbjeglih od rata

Žene su i dalje podzastupljene kao poduzetnice – one čine 34,4 % samozaposlenih osoba u EU-u i 30 % start-up poduzetnika. U izvješću o kojem će se raspravljati u ponedjeljak, zastupnici pozivaju na osnaživanje poduzetnica i ulagačica. U četvrtak će se otvoriti tema zaštite od nasilja i seksualnog iskorištavanja žena izbjeglih iz Ukrajine.

Poticati prelazak na ekološku poljoprivredu

U ponedjeljak će se raspravljati o Izvješću o akcijskom planu za ekološku poljoprivredu u kojem se navodi da je potrebno poticati potražnju i osigurati povjerenje potrošača, poticati prelazak na ekološku proizvodnju te poboljšati doprinos ekološkog uzgoja održivim ciljevima.

O slobodi medija i energetskog autonomiji; pred zastupnike dolazi talijanski premijer

Na Dan slobode medija koji se obilježava u utorak, 3. svibnja, u Europskom će se parlamentu raspravljati o prijetnjama sigurnosti novinara i slobodi medija u Europi. S talijanskim premijerom Marijem Draghijem zastupnici će isti dan razgovarati o stanju u EU-u i njegovoj viziji budućnosti Europe. Na aktualnom satu s Europskom komisijom razgovarat će se o energetskoj autonomiji Europe u kontekstu strateške važnosti obnovljivih izvora energije te energetske povezanosti i učinkovitosti. Očekuje se da će Parlament odobriti pregovore o univerzalnom punjaču čime bi se doprinijelo smanjenju e-otpada i olakšalo punjenje prijenosnih elektroničkih uređaja.

(m)