Zastupnica Socijaldemokrata Romana Nikolić o vršnjačkom nasilju u Splitu: Vrijeme je za hrvatski „Zakon Coco“

Predsjednica Županijske organizacije Socijaldemokrata Osječko-baranjske županije i saborska zastupnica Romana Nikolić, nakon strašnog čina vršnjačkog nasilja koje se dogodilo u Splitu, reagirala je priopćenjem u kojem se obratila medijima i javnosti.

„Da je vršnjačko nasilje i dalje jedan od gorućih problema u školama, svjedoči o tome slučaj koji se dogodio jučer na ulicama Splita, kada su djevojčicu na ulici fizički napale i verbalno omalovažavale druge djevojčice, pri čemu je sve snimljeno i virtualno postalo dostupno svima. Već se neko vrijeme osvrćem na problematiku vršnjačkog nasilja koje vlada u našem društvu i koje se u posljednjih nekoliko mjeseci, nakon razdoblja korona-krize, ponovo vratilo u školske klupe i na ulice. Ovaj posljednji slučaj vršnjačkog nasilja pokazuje da je stanje alarmantno, da na površinu izlaze praznine u pravnoj regulativi i praksi zaštite djece, kao i da postoji nedovoljna odlučnost sustava da se uhvati u koštac sa suzbijanjem vršnjačkog nasilja među djecom i mladima. Također, važno je ukazati da problemi ne nastaju samo zbog fizičkog nasilja. Psihičko i emocionalno nasilje su jednako prisutni. Kao društvo i kao država, zreli smo da se uvede zakonodavni okvir po uzoru na tzv. Zakon Coco. Potrebno je kriminalizirati internetsko zlostavljanje, uvesti zakonske kazne zatvora za one koji dijele intimne fotografije osoba bez dozvole, kao i kazne za uvredljivu komunikaciju s namjerom uznemiravanja.

Kao Socijaldemokrati, održali smo niz okruglih stolova o problemima u sustavu ranog i predškolskog odgoja, a jedan od njih bio je posvećen ulozi odgojno-obrazovnih ustanova u ranom i predškolskom odgoju u prevenciji nasilja među djecom. Potrebno je promijeniti sustav, uvesti ranu prevenciju u sustav ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, poticati empatiju i toleranciju, razvijati komunikacijske vještine, kritičko razmišljanje i sve što je potrebno za prilagodbu vremenu koje nam dolazi uz sve naprednije tehnologije.

Ulaganje u prevenciju u početku je najskuplje, ali dugoročno najisplativije, jer mijenja cijelo društvo. Potrebno je promijeniti kurikulum i raditi ne samo s djetetom koje je žrtva nasilja, već i s djetetom počiniteljem kako bi se pokušali otkriti uzroci ponašanja. Važno je educirati i djelatnike u svim odgojno-obrazovnim sustavima koji rade s djecom, omogućiti u svakom vrtiću mobilni tim stručnjaka svih profila, provoditi edukaciju roditelja, preispitati roditeljske kompetencije…

Ove godine doznali smo za nekoliko oblika vršnjačkog nasilja u školi i izvan nje, ali ostaje pitanje koliko ih je ostalo zataškano i neprijavljeno?!

Socijaldemokrati su ponudili rješenja, koja će zastupati i boriti se za njihovu realizaciju i u budućnosti.“

  Saborska zastupnica

   Romana Nikolić