ZASTRAŠUJUĆE! Posljednja dva mjeseca pet hrvatskih vojnika sebi je oduzelo život! Odgovoran je general Ivica Kinder!

Zastupnica u Hrvatskom saboru Karolina Vidović Krišto upitila je pismo predsjedniku RH Zoranu Milanoviću i premijeru Andreju Plenkoviću.

Poštovani gospodine Milanoviću,

Poštovani gospodine Plenkoviću,

Hrvatska javnost je zgrožena događanjima koja potresaju Hrvatske oružane snage, kao i reakcijom na te tragične događaje. Činjenica da je posljednja dva mjeseca pet hrvatskih vojnika sebi oduzelo život je strašna i zabrinjavajuća vijest, a reakcija Ministarstva obrane na nju je neozbiljna i neadekvatna.

Raspolažem informacijama da je jedan od tragično preminulih vojnika imao vrlo važno zaduženje, kao i visok čin, a razlozi za tu osobnu tragediju su ujedno i visoka ugroza nacionalne sigurnosti.

I za to ​nepodnošljivo stanje odgovoran je general Ivica Kinder, o kojem sam Vam već pisala u dopisu od 22. veljače 2021. Kao što general Kinder neozbiljno i protupravno obnaša svoju dužnost, tako i vi gospodo niste reagirali na dokumentirane činjenice Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora, te niste generala Kindera razriješili dužnosti iako ste to bili dužni učiniti zbog njegovih postupaka koji su okarakterizirani kao kršenje elementarnih ljudskih prava.

Činjenica da ne odgovarate na dopise saborske zastupnice govori o neodgovornom načinu obnašanja vaših dužnosti ali i podcjenjivanju hrvatskih građana koji vas plaćaju i kojima ste odgovorni.

Vas hrvatski Ustav obvezuje na donošenje odluka, i nitko vam ne daje pravo da svojim ne-činjenjem i ne-donošenjem odluka ugrožavate hrvatsku državu.

Ako vojna obavještajna služba ne funkcionira i ne djeluje prema zakonu, onda ste dužni trenutačno donijeti odluke i spriječiti štetu zbog neadekvatnog funkcioniranja službe. Hrvatska je članica NATO-a, te nefunkcioniranje VSOA-e ugrožava ne samo obrambeni sustav RH, već i obveze prema NATO-u.

Zbog vašeg ne-činjenja i zadržavanja na poziciji generala Kindera dogodila se ljudska tragedija, a sudeći prema reakciji MORH-a vi planirate nastaviti na isti neodgovoran način, pokušavajući umanjiti i obezvrijediti ove tragične događaje.

Ovime vas pozivam da žurno utvrdite sve činjenice vezane uz smrt petorice hrvatskih vojnika, te isto tako donesete odluku po pitanju ravnatelja VSOA-e Ivice Kindera. Upozoravam vas da ste dužni po Ustavu i zakonu, sprječavati zlouporabe te skrbiti za zakonito funkcioniranje svih tijela državne vlasti. Isto tako morate biti svjesni da, ukoliko kršite Ustav i zakon, ili tolerirate druge pri protuzakonitom djelovanju, preuzimate osobnu odgovornost za te iste postupke.

S poštovanjem,

Karolina Vidović Krišto

ZASTUPNICA

Na znanje:

– Ministru hrvatskih branitelja, gospodinu Tomi Medvedu

– Ministru obrane, gospodinu Mariju Banožiću

– Saborskom odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, svim članovima

– Saborskom odboru za obranu

– Izaslanstvu Hrvatskog sabora u parlamentarnoj skupštini NATO-a, svim članovima