Zaštite nas od problematičnih Roma, vele Romi željni normalnog života

U Gradskoj vijećnici održan je 19. sastanak Vijeća za prevenciju kriminaliteta na području Grada Mursko Središće samo s jednom točkom dnevnog reda . Radilo se o problematici u romskom naselju Sitnice.

Gradonačelnik Dražen Srpak predsjedavajući Vijeća istaknuo je odmah na početku da je sada došlo do situacije gdje sami Romi zovu  u gradsku upravu,  policiju te traže zaštitu od njihovih pojedinih sumještana koji po Sitnicama prave nered puštaju opasne krvoločne pse,  pale neodgovorno razne predmete i stvari, pucaju po ulicama, fizički prijete itd. Tražim i molim oda naše policije da bude „konkretnija“ naravno u onoj mjeri u kojoj joj to zakon dopušta. Tim pojedincima i umreženim grupama treba jednostavno stati na kraj. Ne govorim ovo kako bi oslabio odnose s romskom populacijom nego, dapače kako bi onom dijelu Roma koji se ponaša u skladu sa zakonima ove države i želi integrirati među ostale žitelje našega mjesta.  500 Roma nalazi se u Sitnicama i  država nam tu mora pomoći , jer mi smo u odnosu na one općine i gradove koji nemaju romsku populaciju što se financija tiče u negativnom položaju.  Oni nas godišnje koštaju  500 tisuće kuna i sigurno da bi se ti novci mogli puno bolje iskoristiti u korist samih Roma. Ali tu treba pomoć države.

Milorad Mihanović predsjednik MO Sitnice i predstavnik Roma u Vijeću  rekao je kako u naselju postoje pojedinci koji drže opasne pse staforde koje drogiraju  te i9h puštaju po naselju i time ugrožavaju  same mještane te ima već dosta slučajeva kada su psi izgrizli i djecu i odrasle. Zato moli policiju da učini sve što je u njihovoj moći da zaštiti  onaj dio Roma, a to je većina, koji žele normalan suživot kao i integraciju u ovoj državi koja je njihova domovina te žele živjeti civilizirano i svoju egzistenciju ostvariti svojim rukama i znojem  da li  u nekoj firmi ili kod kuće. Moli policiju da u naselje dolaze što češće , iako je svjestan da kad dođe policija nitko nikog ne želi prokazati jer se ljudi jednostavno boje tih kako on veli „šerifa“ u naselju.

Vjeran Horvat novi zamjenik načelnika Policijske postaje Mursko Središće iako je tek dva mjeseca na tom položaju vrlo dobro je upoznat s momentalnim stanjem u naselju ponudio je ruku suradnje Mihanoviću i Gradu M. Središće kako bi se čim prije riješio problem koji je kompleksan i sigurno ne može biti riješen brzo.Sve oči su uprte u policiju, ali policija ne može udovoljiti svim željama i potrebama stanovništva, ali će učiniti sve ono što je potrebno da zajedno s komunalnim redarom  kod intervencija ulazi u naselje.

Puno štete su potkraj školske godine Romi polaznici OŠ M. Središće napravili i na imovini NK „Rudar“. Umjesto u školskim klupama oni su većinu vremena provodili na Šuderki, što im nitko ne brani, ali s time da  ne uništavaju teško stečenu imovinu kluba. A učinili su zaista dosta štete od  izrezanih mreža, uništenih novo postavljenih vrata na novom objektu, potrgane kućice na igralištu, provale u svlačionice itd., rekao  je Zlatko Rihtarec  član Vijeća .

Školski ravnatelj Elvis Šarić jako je svjestan tog problema koji se dešavao za vrijeme kada bi ta djeca morala biti na nastavi, ali ne mogu oni pratiti njihovo kretnje kada nisu na nastavi ili u školi, a tamo jednostavno ne dođu.

Voditeljica Centra za socijalnu skrb Podružnica Mursko Središće Jelena Haluga Novak rekla je da oni prate situaciju vide razne probleme te imaju određene slučajeve pod nadzorom, ali kako nemaju drugih ovlasti osim samog nadzora dodjele ili oduzimanja  socijalne pomoći.

Drago Belše, komunalni redar  upozorio je Vijeće o nekim teškim situacijama koje se dešavaju  kod samih dolazak u naselje. Policija bi trebala biti konkretnija kod iznošenja pojedinosti o počiniteljima tih loših djela.

Vjeran Horvat odgovorio je da kad policija ne zatekne nikog kod počinjenja nekog  prekršajnog ili kaznenog djela , jednostavno nitko od mještana ne želi posvjedočiti o tom samom događaju ili o počiniteljima.Sastanku je kao član Vijeća nazočio i predstavnik medija Stjepan Mesarić.

Nadajmo se da je i ovaj sastanak Vijeća gdje su zaista istaknuti svi problemi koji tište i mještane Sitnica kao i većinskog stanovništva doprinijeti  razrješavanju ovih u zadnje vrijeme nagomilanih problema u naselju Sitnice.

(tekst i foto: zr)