Zahvaljujući kvalitetnoj prekograničnoj suradnji sa Mađarskom,u Međimurju se provodi niz projekata iz programa Interreg

S ciljem što uspješnije prekogranične suradnje Međimurske županije i mjesnih samouprava u pograničnom prostoru Mađarske, u četvrtak, 3.veljače 2022.godine, u konzulatu Republike Hrvatske u Nagykanizsi održan je radni sastanak kojeg je organizirao počasni konzul Republike Hrvatske u Mađarskoj dr. Atila Kos sa županom Međimurske županije Matijom Posavcem, predsjednikom Europske grupacije za teritorijalnu suradnju i zamjenikom župana Josipom Grivcem i jednim od osnivača EGTS-a i dugogodišnjim bivšim načelnikom Općine Goričan Mariom Moharićem.

Na radnom sastanku dotaknute su teme položaja Hrvata koji žive u gradovima i općinama uz rijeku Muru, prometna povezanost, gospodarska i kulturna suradnja te daljnja realizacija prekograničnog programa Interreg i priprema projekata za novo razdoblje. Župan Matija Posavec ponudio je pomoć projektima za očuvanje hrvatskog identiteta i kulture u Mađarskoj te će Međimurska županija financirati ploče s nazivima ulica na hrvatskom i mađarskom jeziku u naseljima Murakeresztur i Fityehaz.

Počasni konzul dr. Atila Kos ističe kako je jedinicama lokalne samouprave uz hrvatsku granicu, osobito Hrvatima, ali i Mađarima koji žive na području koje pokriva konzulat u Nagykanizsi izuzetno važna suradnja s Hrvatskom, osobito s Međimurskom županijom te će nastojati dodatnim prometnim povezivanjem te kulturnom i prekograničnom suradnjom povezati dvije zemlje.

Sudionici sastanka usuglasili su se kako je potrebno uputiti požurnicu Hrvatskim cestama i Ministarstvu prometa i infrastrukture s daljnjom realizacijom projekta cestovnog i željezničkog spajanja dviju zemalja na području Općine Kotoriba.

U ovom se trenutku u programu Interreg prekogranične suradnje Hrvatska-Mađarska provodi niz kapitalnih projekata ukupne vrijednosti 54,3 milijuna kuna, u kojima su suradnjom hrvatskih i mađarskih općina, gradova i županija, jedni drugima partneri te se na taj način u Međimurju provode projekti izgradnje vidikovca na Mađerkinom bregu, izgradnja turističko rekreacijskog centra u Goričanu, revitalizacija prostora za turističke namjene uz jezero na Marini u Prelogu, revitalizacije parka na prostoru bivše vojarne i u Perivoju Zrinskih u Čakovcu. Grad Mursko Središće partner je mađarskoj strani na projektu „Cross Cultural Tool Kit“ vrijednom 170 tisuća eura, a Općina Donji Vidovec će izgraditi tradicionalni etno park.  Srednja škola Prelog provela je projekt suradnje s mađarskom srednjom školom, Međimurska energetska agencija Menea sudjeluje kao vodeći partner u projektima energetske učinkovitosti, Tehnološko inovacijski centar Međimurje sudjeluje u projektima povezivanja obrazovnog i gospodarskog sektora, a Općine Donji Vidovec i Donja Dubrava u projektima prekograničnog povezivanja.

Župan Posavec najavio je kako je sljedeći važan korak u suradnji povezivanje s gradom Keszthely obzirom da se u tom turističkom mađarskom gradu nalazi impozantni barokni dvorac Feštetić koji je 1769. godine počela graditi ova plemićka obitelj hrvatskih korijena. Unutar dvorca je smještena i velika knjižnica koja ima čak 80-ak tisuća knjiga i jedna je od najvećih zbirki koje su bile u vlasništvu europskog plemstva. S druge strane, dvorac Feštetić u Pribislavcu planira se u potpunosti obnoviti i otvoriti za javnost te će partnerstvo i suradnja biti vrlo važna u kandidiranju za europska sredstva za obnovu dvorca.

Služba za poslove župana