Zabranjen Tik Tok, ali ne i druge mreže!

U posljednjih nekoliko mjeseci svjetski popularna aplikacija TikTok našla se na udaru niza restrikcija. SAD, Kanada, Australija, Belgija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska i Novi Zeland samo su neke od država koje su uzele kinesku aplikaciju “na zub”. U ovim je državama donesena odluka o zabrani korištenja TikToka na službenim telefonima javnih dužnosnika, no neke već razmišljaju i o sljedećem koraku – potpunoj zabrani.

Kao glavni razlog navode se problemi s prikupljanjem podataka i sigurnost i zaštita istih. No, jesu li kritike opravdane i što to TikTok radi drugačije s našim podacima u odnosu na druge popularne aplikacije kao što su Facebook, Instagram ili Twitter?

 “TikTok nije opasniji od drugih”

Gledajući, dakle, koje podatke prikuplja TikTok, a koje druge slične aplikacije, ne možemo nego primijetiti da je u pitanju veoma slična praksa. Pa zašto je onda sporan TikTok, ali ne i ostali?

Da sumiramo: TikTok prikuplja vrlo slične podatke kao druge velike mreže. Drugi su ranije bili kažnjeni i to upravo zbog pitanja zaštite osobnih podataka, no nije ih se zabranilo. Zašto je onda sada TikTok problematičan i zašto se traži njegova zabrana u sve više dijelova svijeta?

Dok jedni navode da zabrane dolaze iz straha da će kineska vlada imati uvid u podatke zapadnih korisnika, drugi ističu da je u pitanju latentna sinofobija, odnosno nesklonost kineskoj kulturi.

(izvod iz teksta https://n1info.hr/tehnologija/zasto-zabrana-tiktoka-ali-ne-i-drugih-mreza-to-ima-malo-veze-sa-sigurnoscu/, foto: ilustracija)