Vrkljan u ime Kluba zastupnika Domovinskog pokreta predstavio strategiju reforme zdravstvenog sustava

Na današnjoj konferenciji za medije koja se bavila temom funkcioniranja hrvatskog zdravstvenog sustava, ispred Kluba zastupnika Domovinskog pokreta, medijima se obratio njegov predsjednik i ugledni liječnik Milan Vrkljan.

„Domovinski pokret smatra da je zdravstvo jedna od najvažnijih tema o kojima se treba govoriti jer zdravstvo je veliki potrošač, vreća novca teška 27 milijardi kuna. Osim novaca koje zdravstvo troši, ono je i u dugu od 10 milijardi kuna – a to su tri Pelješka mosta. Iznenadila nas je činjenica da se ova tema u vrijeme predizborne kampanje nije otvarala“, rekao je Vrkljan.

Vrkljan je istaknuo kako se u zdravstvenom sustavu kroz vremensko razdoblje posljednjih Vlada SDP-a i HDZ-a – nije razvila strategija ili vizija, a na stranicama Ministarstva zdravstva i dalje stoji SDP-ov program za restrukturiranje i razvoj zdravstva  koji nikada nije realiziran, što najbolje govori o tromosti, pa i nebrizi vladajućih za taj sustav.

„O tome koliko je HDZ kroz posljednje četiri godine pokazao razumijevanja za zdravstvo, najbolje govori odluka ministra Marića od prije deset dana da u njega samo ubaci 500 milijuna kuna bez sagledavanja prioriteta – to je i financijski i stručno gledano krivi smjer. Hrvatsko zdravstvo ima 20.000 postelja u bolničkom sustavu i 6.000 zaposlenih liječnika, a trebao bi se razvijati i predklinički sustav i otvarati dnevne bolnice što se sada zanemaruje“, naglasio je Vrkljan objašnjavajući kako HZZO u posljednjih deset godina nije poduzeo niti jedan korak kojim bi se potaknulo praćenje ishoda liječenja.

„Zdravstveni je sustav devastiran – financijski i kadrovski. Mi želimo iznijeti strategiju za promjenu zdravstvenog sustava – želimo da pet velikih KBC-a u Hrvatskoj budu centri

zbrinjavanja za tu regiju, a unutar regija opće bolnice moraju biti u jedinstvenom sustavu koji će biti mentoriran od KBC-a. Isto tako, važno je istaknuti da smo protiv toga da netko tko ima privatnu polikliniku u isto vrijeme bude i šef zavoda ili klinike u bolničkom sustavu. To je za nas neprihvatljivo“, zaključio je Vrkljan.

Klub zastupnika Domovinskog pokreta poslao je poruku kako su stručna i financijska koordinacija zdravstvenog sustava ključne, u suprotnom će liječnici odlaziti na rad u inozemstvo jer u Hrvatskoj nisu prepoznati od sustava.

Marja Čolak