Vrijeme je za Žute prsluke!

U subotu, 15.12.2018. na Trgu bana Jelačića i diljem Hrvatske od 12 sati počinje okupljanje “žutih prsluka Hrvatske”, domaće inačice originalno francuskog pokreta koji već tjednima mijenja lice Francuske i cijele Europe.

Pokret se već proširio diljem kontinenta, a ciljevi su jednostavni: zahtjeva se dostojanstven život građana. Oni odbacuju sve međusobne podjele i zajedno su stali nasuprot odnarođenih vlada. Iako je pokret u Francuskoj postao vrlo nasilan zbog pokušaja vlasti da represijom uguši otpor, Žuti prsluci ne zagovaraju nerede.

Prosvjedi su počeli vrlo mirno i dostojanstveno, sve dok se nije pokazala potreba za samoobranom. U Hrvatskoj je pokret započeo Facebook grupom “Žuti prsluci Hrvatska”, u koju se u 48 sati učlanilo više od 8.000 osoba. Administratori grupe su objavili zahtjeve, a članovi ih konstantno nadopunjavaju.

Organizatori pozivaju na ujedinjavanje građana s jednim jedinim ciljem: dostojanstven život za SVE građane Republike Hrvatske. Je li došlo vrijeme da uspavani div – građani – sprovede prvi članak Ustava RH u djelo? On vrlo decidirano kaže: “Vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu…” Iz Slobodne Hrvatske pozivaju sve, bez ikakvog politiziranja, ideologiziranja i strančarenja. Žuti prsluci su pokret građana za Hrvatsku i njene građane. A jedina podjela je: narod nasuprot političke elite.

Udruga Ovršni ustanak Međimurje staje uz Žute prsluke Hrvatska. Čekamo vas u subotu od 12,00 sati “pod vurom” u Čakovcu. Ne želimo da se rade ikakvi neredi, već mirnim putem iskažimo nezadovoljstvo te podržimo Žute prsluke Zagreb. Naše zahtjeve treba čuti Vlada u Zagrebu te pozivamo i naše medije da to prenesu u Zagreb. Ponesite sa sobom žute prsluke. Narod je vlast, vlast proizlazi iz naroda! Vrijeme je! Nekolicina nas dolazi u Zagreb.

(Radovan Preložjak, dopredsjednik Udruge Ovršni ustanak na državnom nivou)