VIJEĆE ZA PREVENCIJU – POSTAVITI ĆE SE MJERAČI BRZINE U ŠTRUKOVCU I MURSKOM SREDIŠĆU

  1. 11. sastanak Vijeća za prevenciju  Grada Mursko Središće održan je jučer 01.04. u Gradskoj vijećnici. 

 

Dnevni red:
– prometna problematika – teretni promet

– sigurnost građana

– ostala pitanja.

Prisutni članovi: gradonačelnik Dražen Srpak, načelnik PP M. Središće Miljenko Vrbanec, kontakt policajac Dejan Orehovec, predstavnica Centra za socijaln skrb Alenka Bilić, ravnatelj Osnovne škole Elvis Šarić, predstavnici medija stjepan Mesarić i Zlatko Rihtarec i dr. opće medicine Biserka Goričanec.

Prometna problematika – Gradsko vijeće je donijelo Odluku o uređivanju prometa u gradu na državnoj cesti D 209, odluka je proslijeđena Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture da u suglasnosti s MUP donese propis kojim se ograničava uporaba državne ceste D-209 za promet teretnih vozila čija najveća dopuštena masa premašuje 7,5 tona, osim za teretna vozila čija najveća dopuštena masa premašuje 7,5 tona hrvatskih registarskih oznaka. Gradonačelnik zaključuje da nema većih prometnih posljedica, tj. prometnih nesreća sa teretnim vozilima, osim velikih oštećenja na zgradama, obiteljskim kućama i sigurnosti na cesti. Hrvatske ceste rade studiju izvodljivost, dok je idejno rješenje novog mosta i zaobilaznice izradila tvrtka Urbia, koja je ujedno prošle godine prezentirala idejno rješenje novog mosta i zaobilaznice. U Gradu Mursko Središće i naselju Štrukovec postaviti će se mjerači brzine.

Načelnik PP Mursko Središće Miljenko Vrbanec iznio je podatke o povećanju teretnog prometa kroz grad, od 2014.g. do 3.mj 2016. g. PP Mursko Središće bilježi porast prometa od 21%. Problem u gradu je nepropisno parkiranje, policijski službenici svaki dan provode mjere oko sprečavanja nepropisanog parkiranja, međutim i novčane kazne pojedine vozače ne mogu spriječiti da parkiranju na glavnih cestama ili mjestima gdje nije predviđeno parkirno mjesto.

Ravnatelj Osnovne škole istaknuo je da se kod Osnovne škole promet odvija normalno, jedino zna doći do manjih prometnih začepljenja kad su roditeljski sastanci. Što se tiče romske populacije, nema nekih problema, uzajamno prihvaćanje svih učenika, preko 90% učenika završi Osnovnu školu.

Kontakt policajac podno je izvješće o kaznenim djelima, gdje navodi da se smanjuju kaznena dijela, najviše ugroženi prošle godine bili su vlasnici ugostiteljskih objekata i vlasnici obiteljskih kuća. Bilježi se pad kaznenih djela za 15,47%,, u 2014.g., bilo je 207 kaznenih djela, a u 2015.g. 168 kaznenih djela. Još uvijek najviše kaznenih djela događa se u romskom naselju Sitnice. Povećani je nadzor, koji će se i dalje provoditi, kod Osnovne škole, a najviše zbog krađe bicikala. Povećani je promet u Martinskoj ulici i ulici Marka Kovača.

  1. Doktorica Groričanec na svom radnom mjestu, u Domu zdravlja u M. Središću ne bilježi nikakve incidente, sa romskom populacije surađuju vrlo dobro.
    Najavljeni je sajam prevencije koji će se održati u Murskom Središću u 9. mjesecu.

(GMS)