VIDEO Zdravstvo nam je u kolapsu, konstatirala je Andreja Marić (SDP Međimurske županije) i zatražila od Beroša detaljan pisani odgovor

Jesensko zasjedanje Sabora započelo je 15.9.2021. „Aktualnim prijepodnevom“. Premijeru Plenkoviću i ministrima u Vladi Republike Hrvatske postavljeno je ukupno 39 pitanja (predviđena kvota za svih 151 zastupnika). Zastupnica prim.dr.sc. Andreja Marić, dr.med. postavila je upit ministru zdravstva prof.dr.sc.Viliju Berošu vezan uz reformu zdravstva.

Kako je istakla dr. Marić, situacija u zdravstvu je neodrživa i zahtijeva brojne poteze i reforme na koje čekamo godinama. Pacijenti su nezadovoljni zbog sve dužih lista čekanja. Građani su nezadovoljni jer nemaju jednako dostupnu zdravstvenu zaštitu u svim dijelovima Hrvatske.

Zdravstveni radnici su nezadovoljni zbog uvjeta rada, tretmana i odnosa vladajućih prema njima, mnogi odlaze iz Hrvatske. Stanje u bolnicama nije financijski održivo, dodijeljeni financijski limiti nedovoljni su za normalno poslovanje. Dugovi u zdravstvu se gomilaju i pitanje je kada će ponovo doći do obustave isporuke lijekova prema bolnicama. Svjedočimo novom valu pandemije koji će nas dodatno opteretiti, a za koji nismo adekvatno pripremljeni ni kao nacija, niti kao zdravstveni sustav.

Sve to iziskuje hitne i konkretne mjere. Iznoseći navedene probleme, zastupnica Marić pitala je ministra zašto se još nije pristupilo njihovom rješavanju? Zašto sve ide presporo? Kada će se početi provoditi potrebne reforme u zdravstvu, kojim redoslijedom, što će se prvo napraviti, koje zakonske izmjene nas očekuju?

Nakon usmenog odgovora ministra kako se reforme planiraju, zatražila je detaljan pisani odgovor na pitanje, kao i obrazloženje što će se i kada sve poduzeti- već na idućoj sjednici saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, čija je članica.

Kao zastupnica 3. izborne jedinice, ali i liječnica kojoj je stalo do poboljšanja cijelog hrvatskog zdravstvenog sustava, dr. Marić ističe kako će se i nadalje boriti da se budućim reformama našim sugrađanima ne smanjuje dosadašnja dostupnost zdravstvenih usluga, da se ne ukidaju postojeći odjeli i ambulante u našim zdravstvenim ustanovama, da se vrednuju i dosadašnja lokalna ulaganja u zdravstvo, gravitiranje stanovništva zdravstvenim ustanovama, da se pravednije raspoređuju financijska sredstva, itd.

„Nadam se“, kaže dr. Marić, „da ću u ovim nastojanjima imati podršku svih dionika vezanih za zdravstvo, ne samo s našeg područja, već i šire“.

SDP Međimurske županije

VIDEO: