VIDEO Zakon o hrvatskom jeziku – gradonačelniku Draženu Srpaku potvrđeno da će i međimurski govor i svi dijalekti biti štićeni novim zakonom

Na dnevnom redu Hrvatskog sabora je rasprava o Zakonu o hrvatskom jeziku, zakonu koji propisuje korištenje standarda u službenoj komunikaciji, kao i sustavnu brigu za jezik, kako standard, tako i dijalekte. Ipak, u medijskom se prostoru moglo nemali broj puta čuti da je riječ o novoj jezičnoj policiji koja će strogo napadati posebno dijalekte. Upravo je zbog toga saborski zastupnik i gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak izrecitirao ministru Fuchsu poznatu pjesmu „Međimurje kak si lepo zeleno“ i upitao hoće li novim zakonom, čije donošenje podržava i ovakav međimurski govor biti štićen. Ministar je potvrdno odgovorio i naglasio da je međimurski govor jedan od blagodati hrvatskog jezika i da je novim Zakonom izričito propisana zaštita svih idioma. Odnosno, da novi Zakon štiti i potiče korištenje dijalekta, a ne zabranjuje.

Nakon toga, u raspravu se uključila i saborska zastupnica Radničke fronte, Katarina Peović, koja je upozorila da je samo pitanje vremena kada će recitiranje ovakve pjesme biti zabranjeno i kažnjivo. Gradonačelnik Srpak je odgovorio da se ni u vrijeme „mađarije“ nismo odrekli međimurskog jezika, pa se sasvim sigurno ne mislimo ni sada, te da ostavi na miru i Međimurce i međimurski jezik koji uopće ni ne razumije.

(GMS)