VIDEO Plenković pozvao građane: Već sada položite u banke novac kojeg držite kod kuće

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je s ministrom financija Zdravkom Marićem i ministrom gospodarstva Tomislavom Ćorićem predstavio u ponedjeljak prijedlog zakona o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj te smjernice za prilagodbu gospodarstva u procesu zamjene hrvatske kune eurom.

Plenković je uvodno iznio vremenski slijed događaja koji su nas doveli do ulaska u euro zonu.

“2012. održan je referendum u kojem je većinski hrvatski narod potvrdio odredbe ugovora o pristupanju koje uključuju i članstvo u euro zoni”, podsjetio je premijer i nastavio:

“Hrvatski sabor je konsenzualno, mislim uz jedan suzdržani glas, ratificirao ugovor o pristupanju kojom smo postali članica EU, a time i ambiciju Hrvatske da postane članica euro područja.

Sada naš čekaju, kazao je predsjednik Vlade, ulazak u Schengen i euro područje.

“Godina 2022. je godina odluka i o jednom i o drugom”, kazao je Plenković i dodao da razlog leži u tome “što je Hrvatska visoko eurozirana ekonomija”.

“Prema scenariju i hodogramu donošenja odluka na razini EU, one se trebaju dogoditi u mjesecima koji su pred nama”, naglasio je.

Podsjetio je da je Vlada 2017. pokrenula javnu raspravu o strategiji o vođenja eura u RH, a u svibnju 2018. ta je strategija i usvojena.

“Za godinu dana, kada ćemo ići u dućan, plaćat ćemo u eurima”, rekao je.

Dakle, od 17. sječnja jedino platno sredstvo u Hrvatskoj bit će euro.

“To je vrlo važno da shvatimo brzinu okončanja ovog procesa”.

Do 5. rujna trajat će proces prilagodbe, a od tog datuma, izvijestio je premijer, u svim trgovinama moraju biti istaknute cijene u dvije valute.

Cijene će cijelu 2023. biti istaknute i u kunama i u eurima.

Taj proces senzibiliziranja i navikavanja na euro trajat će 16 mjeseci, od početka rujna ove godine, otkrio je Plenković.

“Građane pozivamo već sada da oni koji imaju gotovi novac, kojeg drže kući, da ga već sada polažu na svoje račune u bankama. Trenutkom prihvaćanja eura, sve u kunama u bankama automatski će se pretvoriti u eure, za građane nema dodatnog posla. Cijene će još cijelu 2023. biti istaknute i u kunama, i u eurima. Dakle, 16 mjeseci”,  naveo je te kazao kako neće biti troškova za građane godinu dana za zamjenu kuna u eure, bez naknade.

“Dodatni element koji je bitan nakon tog roka, neograničeno, zauvijek, tko god ne bude primijetio da se događa ovaj proces, moći će doći u banku i zamijeniti novčanice”, istaknuo je i naglasio da to ne vrijedi za kovanice.

(izvor: https://direktno.hr/, foto: Screenshot)

VIDEO: