VIDEO Namještanje izbora za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu

Dana 29. i 30. ožujka održani su izbori za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu prilikom kojih su na Šumarskom fakultetu članovi biračkog povjerenstva kao i profesori usmjeravali studente za koga da glasaju.

Priložena je snimka na kojoj se jasno čuje ono što se 2 dana događalo na Fakultetu: studente se nagovara i uvjetuje oko njihovog izbora. Iz snimke je jasno kako Uprava Fakulteta, kao i njihovi ‘privilegirani’ studenti odlučuju o tome za koga trebaju glasati svi studenti Šumarskog fakulteta, a po snimci se čuje da je to u korist studenata koji se promoviraju kao ‘Obični studenti’ a čiji su kandidati višestruko prijavljivani izbornom povjerenstvu tijekom izbora.

Osim usmjeravanja na glasovanje, važno je napomenuti kako se studenta na snimci ne pita za osobnu iskaznicu ili Xicu prilikom dolaska te povjerenstvo ni ne zna je li taj student uopće na Šumarstvu, odnosno važno je jedino glasovanje bez provjere glasača.

Sve pritužbe, kao i ova, poslane su izbornom povjerenstvu koji navedene mailove ignoriraju te se postavljaju pitanja: „Namještaju li se i studentski izbori? Koliko daleko seže namještanje izbora u korist „Običnih studenata“?

Kako je moguće da se u prostoriji punoj studenata otvoreno govori koga se mora izabrati i koliki je to korak k određenom djelovanju Predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, čije su se spletke prije 2 godine otkrile cijeloj javnosti? Do kada će se opravdavati dvostruki standardi i do kada će izborno povjerenstvo zatvarati oči na ozbiljna kršenja Pravilnika, a sve u korist podobnih pod krinkom običnih? Do kada će se dozvoljavati Upravama fakulteta orkestriranje studentskih izbora i do kada će interes studenata biti u drugom planu?

Ono što se zahtjeva je poništavanje izbora, adekvatne sankcije za uključene te ponavljanje izbora na neutralnoj lokaciji gdje će studenti uistinu glasovati prema svojim vjerovanjima.

Ukoliko je potrebno, proslijedit ćemo i mailove prigovora na koja studenti nisu dobili očitovanja i koja se ne doživljavaju već nekoliko dana s vjerojatnim cilje

Vjerujemo kako neće dozvoliti zataškavanje istine pa makar i na razini studentskih izbora jer su upravo studenti jedna od najranjivijih skupina.

Studenti Sveučilišta u Zagrebu